Van Woudenberg Tuinplanten

Van het vroege voorjaar tot laat in de zomer vaste planten leverbaar

De vaste planten van tuinplantenkweker Van Woudenberg Tuinplanten, bekend van de etiketten met de ijsbeer erop, zijn in menig tuincentrum te vinden. Javado kwam op de koffie en werd ontvangen door Liesbeth van Woudenberg en haar broers Gerbert en Rick. Hieronder delen we het gesprek, dat de groothandel eerder deelde op diens website.

Hoe is kwekerij Van Woudenberg ontstaan?
Onze ouders hadden een fruitteeltbedrijf. Op het moment dat mijn broer Rick in de firma wilde stappen, moest er flink geïnvesteerd worden om in de fruitteelt competitief te blijven. Rick had de tuinbouwschool gedaan en zag meer in het opzetten van tuinplantenteelt. Om het vak te leren, zijn we eerst contractteelten gaan opzetten voor boomkwekerijen in de omgeving. Zo hebben we steeds een stuk fruitboomgaard omgezet in tuinplantenteelt. Toen we voor een kweker een vaste plantenteelt hadden opgezet, viel bij ons het kwartje. Dit is wat we willen. Het bedrijf is 50 jaar oud, waarvan we de laatste 20 jaar tuinplanten telen. We zijn in de loop der jaren flink gegroeid en groeien nog steeds.

Wat maakt jullie producten bijzonder?
De kracht van vaste planten zit in de wortels en de leeftijd van de plant. Wij krijgen uitstekend uitgangsmateriaal om mee te kweken, maar in plaats van dit direct op te potten en af te kweken, planten wij het eerst in de volle grond. Van april t/m januari doorgaan de planten het Nederlandse voorjaar, de zomer en de winter. Zo wordt de basis gelegd voor harde, gezonde planten. In januari worden de planten gerooid en kunnen we ze gaan oppotten. Vervolgens gaat er een deel naar Portugal in de vollegrond, een deel naar de vollegrond in Nederland en een deel gaat in onze koude kassen.

Waarom deze spreiding?
We willen graag vanaf het hele vroege voorjaar tot de late zomer vaste planten aan tuincentra kunnen leveren die visueel aantrekkelijk zijn. De planten uit Portugal zijn het eerst verkoopklaar, dan volgen de planten uit onze kas en we eindigen ons seizoen met de planten van ons veld. We hebben enorm veel getest en zijn nu zeer blij met het bereikte resultaat.


Veel van jullie producten staan erom bekend dat bijen en vlinders er gek op zijn. Hoe zit dat met schadelijke bestrijdingsmiddelen?
Als de planten op het veld beginnen te bloeien, is het hier echt spectaculair. Er fladderen dan zoveel vlinders en er is een constant gezoem van alle bijen. Wij zijn ons zeer bewust van onze verantwoordelijkheid om voor de planeet te zorgen. Om onze beloften kracht bij te zetten, laten we ons certificeren. Zo zijn we onder andere ‘MPS Product Proof’ en MPS A.

Zijn er ook noviteiten in de wereld van vaste planten?
Wij krijgen vaak te maken met verbeterde rassen, die net wat langer bloeien of sterker zijn. Daar zijn we blij mee, maar gaan we natuurlijk niet als ‘noviteit’ groots op de markt brengen. Een noviteit moet echt vernieuwend zijn. Dat komt niet zo vaak voor. We hebben diverse prijzen gewonnen met de Anemone ‘ Wild Swan’, een fantastische plant. En dit jaar komen we maar liefst met 2 bijzondere noviteiten: de Lavandula Lamorosia en de Echinacea Sunseeker Salmon.

Wat is Javado voor klant voor jullie?
Denk je aan vaste planten, dan denk je aan tuincentra. Javado is ons inziens een echte tuincentrumleverancier met klanten in verschillende landen. Dus voor ons een belangrijke klant. Bovendien hebben we het gevoel dat er een fijne chemie is tussen ons.

Wat zijn jullie toekomstplannen?
We zijn er helemaal op gericht om de tuincentra te kunnen leveren wat ze verwachten. Als het opeens goed weer wordt, verwacht iedereen extra te kunnen bestellen. Wij willen dit waarmaken, daarvoor hebben we ruimte nodig. Ruimte om te spreiden, ruimte om zelf goed te kunnen werken. We zijn dan ook continu aan het uitbreiden.

Bovenstaande blog is afkomstig van Javado


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven