Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Amerikaanse importeur Andre Savrmoutou ziet goede mogelijkheden

Mexico - een nieuw gebied voor rozenkwekers

Nu de vervoerstarieven van Colombia en Ecuador naar de Verenigde Staten stijgen, worden alternatieven zoals zeetransporten populairder. Een andere manier om rozen goedkoper op de Amerikaanse markt te krijgen, is door ze op een andere locatie, zoals Mexico, te kweken. "De populariteit van Mexico voor de teelt van verse bloemen voor de VS neemt toe en ik zie goede mogelijkheden om in dit land rozen van goede kwaliteit te kweken voor de export," zegt de Amerikaanse bloemenimporteur Andre Savrmoutou van AmeriLink & Flowers uit Mexico.


Foto's van de hooglanden, die volgens Savrmoutou laten zien dat het een goed gebied is om rozen te kweken. (Klik hier voor een vergrote foto.)

De meeste bloemen, die in Mexico worden geteeld, zijn bestemd voor de binnenlandse vraag, die zeer hoog is. Er is dus meestal geen noodzaak om te exporteren, maar er zijn wel mogelijkheden om dit uit te bouwen, legt Savrmoutou uit. "De klimatologische omstandigheden in het Coatepec Harinas-gebied zijn bijvoorbeeld erg goed voor de rozenproductie. En voor exportgerichte telers, zoals Nederlandse telers, zou het een geweldige kans zijn om een bedrijf te starten."


Gerbera's geteeld door een van de Mexicaanse leveranciers van Savrmoutou.

Savrmoutou importeert al jaren bloemen uit Mexico, maar zijn assortiment rozen is beperkt. "We hebben momenteel geen goede bron voor dit product in Mexico. Er is een grote en kwalitatief goede rozenproducent, die rozen met een kopgrootte van meer dan 6 cm kweekt, maar zijn handen vol heeft op de binnenlandse markt."

Er is dus bewijs dat rozen in dit gebied echt mooi kunnen groeien, maar niet veel mensen maken gebruik van de mogelijkheid om ze te exporteren. Maar waarom zou een teler in Mexico rozen moeten gaan kweken?

Volgens Savrmoutou spelen de torenhoge tarieven voor luchtvervoer een belangrijke rol, omdat veel van de bloemen per vrachtwagen vervoerd kunnen worden. "Wij leveren Mexicaanse bloemen in de hele VS en ongeveer 85-90 procent van de bloemen die wij aan de oostkust leveren, gaat per vrachtwagen. De laatste tijd zijn we ook begonnen met kleinere zendingen naar Chicago en Miami."


Vrachtwagen die een Mexicaans teeltbedrijf verlaat en naar de VS gaat.

Andere voordelen die Savrmoutou noemt zijn: de mogelijkheid om naar de klant te verschepen in water (Procona of Aquabox) en de overvloed aan arbeidskrachten in het gebied voor alle werkzaamheden.

Een uitdaging kan liggen in het voorkomen of bestrijden van botrytis tijdens het regenseizoen. "Bij het kweken van rozen is de controle op botrytis van mei tot oktober/november naar mijn mening de grootste uitdaging."


Leeuwenbekjes geteeld in Mexico, geïmporteerd door Savrmoutou.

Savrmoutou is overtuigd van het potentiële succes van de rozenteelt in Mexico en de export naar de VS. "Ik denk dat de tijd rijp is om Nederlandse kwekers te laten beginnen met de productie van bloemen in Mexico en wij helpen hen graag bij het op de markt brengen van hun gewassen hier in de VS."

Voor meer informatie:

Flowers from Mexico 
www.flowersfrommexico.com 


Amerilink
www.floratrader.com 


Andre Savrmoutou  
andre@floratrader.com  

Publicatiedatum: