Waterplantenkwekerij Moerings in de spotlights

In de maand maart richt OZ Planten de schijnwerpers op Waterplantenkwekerij Moerings. De geschiedenis van de kwekerij gaat terug tot Ronald Moerings uit Boskoop. Zijn oom kweekte waterplanten als hobby en Ronald bracht regelmatig wat exemplaren naar enkele klanten van die oom. Die bevielen erg goed, al merkte de jonge Ronald dat de modderige planten ergens in een hoekje van de tuincentra terecht kwamen en bedacht hierop een plan.

Uitgekiende presentatie
Ronald nam de waterplanten en de klanten van zijn oom over en begon zo zijn eigen kwekerij. Hij zorgde voor een toppresentatie en de planten werden netjes en schoon geleverd en voorzien van een mooi en opvallend label.

Een nieuwe plek
De kwekerij begon in Boskoop, maar Ronald en zijn vrouw Fiona besloten om ergens anders in het land te zoeken naar een ruime aaneengesloten kavel, waar ze hun bedrijf konden voortzetten met ruimte voor toekomstige uitbreiding. Dat werd in 1997 gevonden in het Brabantse Roosendaal. Daar bouwden ze een compleet nieuw kassencomplex met een geavanceerd eb-en-vloed systeem, zodat de waterplanten in optimale omstandigheden gekweekt konden worden.
Inmiddels is de kwekerij gegroeid naar een totaaloppervlakte van 13 hectare en is daarmee de grootste in Europa.

Concept
Waar het begrip ‘concept’ voor staat, is voor de kwekerij heel duidelijk. Het is een compleet ingerichte vijverhoek, met waterplanten op tafels met presentatie materiaal en zoveel mogelijk informatie voor de consument. Hierbij wordt gedacht aan het gebruik van de juiste tafels in het tuincentrum tot aan het organiseren van seminars aan klanten voor een stukje bijscholing.

Groei
Nog steeds is de kwekerij aan het groeien. Jaarlijks verlaten er 8 tot 9 miljoen planten de kwekerij. De markt wordt op dit moment verbreed door ook concepten in glas aan te bieden. De piek in het seizoen ligt voor de kwekerij in het voorjaar. Vanaf januari komt er plantmateriaal binnen vanuit China en vanaf maart tot het einde van de zomer verlaten de producten de kwekerij. Er wordt gewerkt met een team van 20 vaste medewerkers en in het hoogseizoen loopt dat op tot +/- 70 man.

Duurzaamheid
De kweker is voorloper op gebied van duurzaamheid, het is MPS gecertificeerd en de kas heeft een groen label. Op dit moment ligt er een plan voor zonnepanelen. Al jaren werkt het bedrijf met een slim wateropvangsysteem en is daarmee zeer vooruitstrevend.

Voor meer informatie:
Waterplantenkwekerij Moerings
www.moerings.nl

 

OZ planten
www.ozplanten.nl

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven