Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
nieuwe technologie verlengt houdbaarheid stekmateriaal

Syngenta aan de slag met OptiCept

Syngenta Flowers en de Zweedse start-up OptiFreeze AB hebben afgesproken samen OptiCept verder te ontwikkelen. OptiCept is een nieuwe technologie waarmee de houdbaarheid, kleur en smaak van groenten (ingevroren of voorgesneden) en kruiden verbeterd en de houdbaarheid van uitgangsmateriaal vier tot elf dagen verlengd kan worden.

Göran Hedbys en Eda Demir (OptiFreeze), en Michael Kester en Josef Fischer (Syngenta)

De technologie behelst twee stappen, die het verse product na de oogst moet doorlopen. In de eerste plaats wordt het product in een ruimte geplaatst die vacuüm wordt getrokken. Tegelijkertijd wordt een oplossing naar binnen gepompt, waardoor de lucht in het plantmateriaal of vruchtvlees door de vloeistof wordt vervangen. Dit heet Vacuum Infusion. Vervolgens wordt het product in een bad geplaatst en drijft het langs twee elektroden, waardoor kleine openingen ontstaan in de celmembranen. Nu vullen ook de plantcellen zich met de oplossing. Deze behandeling is deel twee van het proces, Pulsed Electric Field (PEF) geheten.

Er is 18 maanden samen getest en Syngenta is er dusdanig over te spreken, dat men nu besloten heeft de technologie daadwerkelijk toe te gaan passen. Een eerst installatie zal binnenkort op de farm in Kenia geïnstalleerd worden. Verwacht wordt in de tweede helft van dit jaar er daadwerkelijk voor de markt bestemd materiaal mee te behandelen.

Klik hier voor het gehele bericht

Publicatiedatum: