Kenia’s schadelijke waterhyacint de brandstof van de toekomst

In de afgelopen decennia is bijna een half miljard euro besteed aan de bestrijding van de waterhyacint in het Victoriameer. Mechanische, biologische en chemische methoden zijn geprobeerd, maar niets lijkt te werken. Dat is zorgelijk, omdat de plant een ware plaag is en ronduit gevaarlijk voor de watervoorziening, de biodiversiteit en de visstand. Bovendien draagt de mens door het ontbossen van de omgeving waardoor het land sediment minder goed vasthoudt en dit het meer instroomt, bij aan de groei van de plant.

Een Keniaans-Indiaas-Nederlands project genaamd Waste 2 Energy heeft nagedacht over duurzame maar ook kosteneffectieve oplossingen. Het idee: hyacinten oogsten en gebruiken als biobrandstof, brandstofpellets of grondstof voor papier en van veevoeder.

Marktonderzoek liet zien dat het verwerken van hyacinten in biobrandstof het beste resultaat geeft. De hyacinten verdwijnen uit het meer en de bossen worden gespaard. Terwijl de bewoners hun dagelijkse potje koken, kan de natuur en het ecosysteem zich in de loop van de tijd herstellen.

Klik hier voor meer informatie over dit project op Deltares


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven