Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aleia Roses over rozenteelt in Spanje

"Spanje is een optimum"

Tholen - Aleia is een hypermoderne rozenkwekerij zoals er maar enkelen zijn in de wereld. Een aantal daarvan staan  in Nederland, waar de infrastructuur, de logistiek, de kopers, de technische toeleveranciers en de onderzoeksinstellingen om de hoek zitten. In Afrika heb je dat veel minder, maar in Afrika is op een andere manier sprake van  moderne rozenteelt. In Afrika  worden de aantallen geproduceerd omdat er meer zonlicht is dan in Nederland en door de hoogte waarop de kwekerijen liggen is er ook een goede etmaal temperatuur. Kwekers zijn er steeds beter in geslaagd de lokale omstandigheden naar eigen hand te zetten en optimaal te benutten voor de productie van rozen.

Dirk Hogervorst, CEO Aleia Roses, op de IPM Essen

Maar Aleia bevindt zich noch in Nederland noch in Afrika, maar daar zo’n beetje tussenin. In Spanje wel te verstaan en omdat dat anders is dan anders roept dat een aantal vragen op. We vroegen het de CEO van Aleia Roses, Dirk Hogervorst, hoe dat zo gekomen is.

“Spanje is een optimum van Nederland en Afrika”, zo vat hij het kort samen. “Hier in Spanje hebben we zowel de faciliteiten zoals in Nederland gebruikt, maar ook veel meer zonlicht en een goede etmaal temperatuur. Spanje heeft dus de voordelen van zowel Nederland als Afrika. Ons bedrijf is qua opzet en faciliteiten een Nederlands bedrijf (glas, belichting, verwarming, CO2, schermen etc.) maar wel met een veel hoger lichtniveau dan in Nederland. Ook, en dat is heel belangrijk, voeren wij onze bloemen aan op water naar Royal FloraHolland en worden die niet droog vervoerd in dozen zoals uit Afrika. Je zou bij wijze van spreken kunnen zeggen dat we telen in een Nederlandse kas op 20 uur rijden van de veiling. Transport is gekoeld en de rozen blijven niet in een koelcel staan in Spanje. In Nederland kun je bovendien niet op 1.100 meter hoogte zitten en kun je ook nergens zoveel zonuren meepakken. In Spanje is gemiddeld 25% meer licht dan in het westen van Nederland.”

Daarnaast, zo wil de kweker graag vermelden, worden de stelen op een biologische manier en maatschappelijk verantwoord geteeld. “Onze inspanningen zijn wat dat betreft ook aantoonbaar. We hebben tijdens de IPM het MPS SQ certificaat uitgereikt gekregen. We hadden MPS A en MPS GAP al in ons bezit en we zijn blij dat we MPS SQ kunnen toevoegen.”

Carmen Juan-Aracil, Will Zuiderwijk en Mar Parra

Ander mindset
Aleia is een “Nederlandse kwekerij” in Spanje. Luis Corella, eigenaar en oprichter van het bedrijf, is weliswaar een Spanjaard, maar dat heeft niets van doen met de locatie van de rozenkwekerij. “We hebben gezocht naar de beste teeltlocatie voor rozen en die was in Spanje. Zo is hij eerder een tomatenkwekerij gestart in Mexico en in dit project voor rozen ziet hij Spanje als ideaal. Dat had ook een ander land kunnen zijn, en ik weet dat ook andere bedrijven zich oriënteren op andere landen rond de Middellandse Zee. Het vereist een iets andere mindset, maar ik denk dat die er komen gaat. Luis Corella pioniert wat dat betreft en dat is ook een van de redenen die mij in dit project zo aanspreken.”

De Spaanse Red Naomi! kweker startte in 2016, from scratch, met 14 ha glas in Garray (zo’n 2,5 uur rijden ten noordwesten van Madrid). Een jaar later was het reeds de grootste rozenexporteur van Spanje. Dagelijks verlaten ruim 100.000 stelen de kwekerij naar de veiling op FloraHolland. Op de IPM Essen van vorige maand presenteerde de kweker het nieuwe brand Aleia Máxima, de zwaarste sortering waarvan men dagelijks 1.500 tot 2.000 stelen verwacht aan te voeren. Aleia Máxima is het derde label van Aleia Roses; eerder werden Aleia en Reia geïntroduceerd. De teelt en alles wat erbij komt kijken wordt in Spanje geregeld, de commercie zit in Aalsmeer.

 

Voor meer informatie:
Aleia Roses
E: info@aleiaroses.com
www.aleiaroses.com