Johan en Wouter David, Dataflor

België : Dataflor zet in op ecologisch verantwoorde aardbeienteelt

Tholen - Het is misschien niet heel gebruikelijk, maar het Belgische kweekbedrijf Dataflor combineert al jaren de teelt van bolchrysanten met die van aardbeien. Dit zit zo: Johan David is gespecialiseerd in de teelt en veredeling van bolchrysanten en is 30 jaar geleden in de voetsporen van zijn vader getreden. Deze, Frans David, teelde potchrysanten in combinatie met plukaardbeien. Omdat er in de winter geen vraag is naar bolchrysanten en lege meters geld kosten, kwam de aardbei toch al snel weer om de hoek kijken en inmiddels houdt men deze jaarlijkse switch al enkele jaren vol.

De combinatie is bij nader inzien zo vreemd nog niet. Behalve dat men kennis van de teelt heeft, doet de aardbeiplant zelf het goed in de winter. Er hoeft weinig gestookt te worden. Als je een compacte en sterke plant wilt, dan is het zelfs belangrijk deze niet te warm te zetten.

Maar met die wetenschap alleen is nog geen plant geteeld, laat staan verkocht. Wie daar dan weer kaas van heeft gegeten, is Wouter David, derde generatie en sinds een jaar of vijf werkzaam in het bedrijf. Ten opzichte van vijf jaar geleden is de productie en afzet van aardbeiplanten de pan uitgerezen. Het assortiment is flink gediversifieerd – de afgelopen jaren werden o.a. enkele bijzondere aardbeien geïntroduceerd – en is het aantal verkochte planten verviervoudigd. Momenteel is er 9000 m² ruimte voorzien voor de opkweek van aardbeiplanten.

Biologisch
De afzet loopt vooral via tuincentra en dus via 'het betere marktsegment'. Dit publiek, zoals de heren David weten, stelt eisen en doet dat bovendien steeds meer. De plant, het teeltproces, het afgelegde traject, alles moet te verifiëren en vooral duurzaam zijn.

Daarom heeft Dataflor zich achter de oren gekrabd en is men gaan brainstormen hoe men zo goed mogelijk op deze ontwikkeling zou kunnen inspelen. Het resultaat daarvan werd twee weken geleden op de beurs gepresenteerd. De producten zijn vanaf nu volledig ecologisch verantwoord geteeld.

“Daarmee gaan we boven de eisen van de markt uit”, weet Wouter, “en in veel gevallen ook boven die van de klant. We hebben de gehele teelt en alles wat er aan en om de plant zit – het potje, de labels, de verpakking, het stokje, etc. – zoveel als mogelijk verduurzaamd. Er komt geen plastic meer aan te pas. Alle toegevoegde waarde, tot aan de inkt op het label toe, is milieuvriendelijk en/of recycleerbaar en ook in de teelt wordt geen druppel chemie gebruikt. Ook leveren we de planten in potten die de consument in de grond kan (en zelfs moet) planten doordat deze volledig afbreekbaar zijn.”

Je kunt niet zomaar biologisch gaan telen. Dataflor heeft naar eigen zeggen deze stap kunnen maken door te vertrouwen op de oudere variëteiten van aardbeiplanten. Deze zijn van nature weerbaarder voor tal van boosdoeners in de aardbeienteelt, zoals bijvoorbeeld meeldauw of verschillende wortelziekten. “Alleen met sterke rassen kan de teelt van deze ziekten gevrijwaard worden en kunnen we garanderen dat chemie niet nodig is.”

Klimaatspijbelaars
“Drie generaties siertelers hebben gedurende verschillende jaren de marktevoluties opgevolgd en hun productie aangepast”, zo voegen de heren David tot slot toe. “De jongste generatie heeft de noodzaak hiervan duidelijk begrepen. Laat de klimaatbetogers nu maar bewijzen dat het hen menens is, Dataflor is er klaar voor!”

 

Voor meer informatie:
Dataflor bvba
Klokhofstraat 12
B-8980 Beselare
+32 (0)57 46 62 28
E: info@dataflor.be
www.dataflor.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven