Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jeroen van Dijk, hoveniersbedrijf Van Dijk Tuinen

“Nog nooit zoveel werk gehad als nu”

Tholen - Er zijn ongetwijfeld uitzonderingen aan te wijzen, maar over het algemeen is 2018 voor alles met ‘groen’ in de naam een goed jaar geweest. Dat geldt voor de boomkwekers en kwekers van tuinplanten, en in het verlengde daarvan ook weer voor de hovenier. Zozeer zelfs, dat men net als bij die kweker schreeuwt om personeel.

“Het zit hem in een aantal dingen”, vertelt hovenier Jeroen van Dijk van Van Dijk Tuinen. “Allereerst is het erg droog geweest en hebben niet alle planten dat overleeft. Ten tweede hebben we veel werk gehad als gevolg van de problemen in de buxus. Last but not least merken we dat er simpelweg meer vraag is naar- en meer budget is voor groen. Meer planten en minder stenen, men is bezig met de waterhuishouding (steeds vaker laten we de regenpijp in het perk en niet op het riool uitkomen) en men wil bijen en insecten in de tuin. Mensen zijn, kortom, echt bezig met vergroening.”

Dat geldt voor de consument, maar ook voor bijvoorbeeld gemeenten die vaker plantenborders aanleggen en bedrijven, die wat dat betreft niet achter willen blijven. “Wij doen veel particulier onderhoud en bedrijfsonderhoud”, vertelt Jeroen, “maar komen bijvoorbeeld ook veel bij kinderdagverblijven. Ook daar zie je de vraag verschuiven, van een betegelde plaats met schommel in het midden naar een tuin met natuurlijke speelelementen. Zo maken we van wilgentakken hutten (‘levende hutten’, de takken lopen uit) of leggen dikke boomstammen achter elkaar die een treintje vormen. Daarnaast zie je ook dat daar planten als salvia’s en vlinderstruiken, die bijen en vlinders aantrekken en ook groenten populair zijn.”

Het kan niet anders of de plantenkwekers moeten dit gemerkt hebben. Dat blijkt dan ook uit marktcijfers (zie bijvoorbeeld die van het CBS & Agrimatie van afgelopen week). Begon het jaar nog nat en koud - viooltjes en primula’s gingen zelfs de container in –vervolgens zat het op alle fronten mee. Behalve dan voor de buxus-kweker, die echter zijn buurman met taxus, liguster en vooral die met hulst (ilex) weer in de kaart gespeeld heeft.

Al met al is de drukte bij Van Dijk Tuinen dan ook goed voor te stellen. Wat heet: “We hebben nog nooit zoveel werk gehad als nu. We zijn de afgelopen jaar geleidelijk gegroeid, met ongeveer elk jaar en nieuwe werknemer erbij. Maar nu mogen het er eigenlijk wel twee zijn. Oftewel”, lacht Jeroen, “bent u op zoek naar een leuke baan in het groen, bij deze van harte uitgenodigd met mij contact op te nemen!”

Voor meer informatie:
Van Dijk Tuinen
Werkhovenseweg 11
3985 MG Werkhoven
T: 030-6567676
Jeroen van Dijk - [email protected]
www.vandijktuinen.nl