Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kamervragen over ongeldig verklaren octrooibesluit

Gisteren zijn Kamervragen gesteld over de uitspraak van de Technische Raad van Beroep van het Europees Octrooibureau. Deze uitspraak van 5 december 2018 zegt dat de beslissing van vorig jaar om geen octrooien meer te verlenen op producten van wezenlijk biologische processen terzijde kan worden gelegd, omdat deze in strijd is met een eerdere uitleg van het Europees Octrooiverdrag. De inzet van de Kamervragen is om tot een duurzame wettelijke oplossing te komen, zodat octrooien op deze producten niet toegestaan zijn. Een mogelijke oplossing hiervoor is een aanpassing van het Europees Octrooiverdrag. Plantum praat u bij.

De Kamervragen zijn gesteld door CDA, VVD en D66. Inzet hierbij is om zo snel mogelijk met de EU-lidstaten in gesprek te gaan, liefst samen met de andere (10) leden van het Europees Octrooibureau, om te bespreken hoe het beleid over octrooien in de plantenveredeling wel vormgegeven kan worden. De oplossing, die het Europees Octrooibureau voorstond door een uitvoeringsregel in te stellen, heeft niet gewerkt. Het ziet er daarom naar uit dat er een andere oplossing nodig is om het beleid duurzaam te borgen.

Een andere onduidelijkheid die naar voren komt door deze uitspraak is wat er nu gaat gebeuren met de lopende octrooiaanvragen. Ons doel is dat het Europees Octrooibureau (opnieuw) moet besluiten om het in behandeling nemen van nieuwe aanvragen en besluiten over lopende zaken op te schorten tot er volkomen duidelijkheid is.

Plantum, Bionext, VBN, LTO, LTO Glaskracht, NFO, KAVB, GroentenFruit Huis, BO Akkerbouw en NAO staan achter de Kamervragen en volgen de discussies en stappen die gezet gaan worden nauwgezet. Waar nodig bieden wij ook ondersteuning. Het is goed om te merken dat ook de Nederlandse politiek nog steeds zeer bezorgd is over de gang van zaken die zeer relevant is voor de Nederlandse veredelings- en land- en tuinbouwsector.

Achtergrond

De Technische Kamer van Beroep van het Europees Octrooibureau heeft in een zitting over een octrooiaanvraag op een paprika-eigenschap, geconcludeerd dat het recent aangepaste beleid om geen octrooien te verlenen op producten van wezenlijk biologische processen niet uitgevoerd mag worden. Dit beleid was ingezet nadat de lidstaten van de Europese Unie unaniem besloten hadden dat het nooit de bedoeling is geweest van de octrooiwetgeving van de Europese Unie, die onverkort overgenomen is door het Europees Octrooibureau, om ‘natuurlijke eigenschappen’ te octrooieren. Deze visie is tot stand gekomen na een bijeenkomst georganiseerd door het Nederlands voorzitterschap in mei 2016, die voort bouwde op een uitspraak van het Europese Parlement eind 2015. Plantum en veel partners in de land- en tuinbouwsector pleiten al bijna 10 jaar voor beperking van de invloed van octrooien op de plantenveredeling. Het kwekersrecht geeft ook zonder octrooien plantenveredelaars goede mogelijkheden om investeringen te doen voor verdere innovatie.

Deze uitspraak, die in januari op schrift verwacht wordt, zal de klok weer helemaal terug zetten. Het wordt dan weer wel mogelijk om octrooien aan te vragen op een nuttige eigenschap van planten, die ergens in de natuurlijke biodiversiteit gevonden is. Op het moment dat de nieuwe regel inging, dat natuurlijke eigenschappen niet meer octrooiwaardig waren, lagen enkele honderden aanvragen te wachten. Een aantal daarvan is inmiddels op basis van de recente beleidsregel afgewezen. Aanvragen die nog niet aan bod zijn gekomen, zouden nu ineens weer wel geaccepteerd kunnen worden. Dat geeft heel veel onzekerheid bij aanvragers en ook gebruikers van planten waar (mogelijk) een octrooi op rust. Die onzekerheid wordt nog verder gevoed door het feit dat de uitspraak van een rechtsorgaan binnen het Europees Octrooibureau niets af doet aan de unaniem ondersteunde beleidslijn van de 38 lidstaten van het Europees Octrooibureau alsmede door de discrepantie die nu ontstaat met de uitleg van de Europese Biotechrichtlijn en de implementatie daarvan door de EU-lidstaten. In de Nederlandse Rijksoctrooiwet is expliciet opgenomen dat geen octrooien worden verleend op producten van essentieel biologische processen.

bron: Plantum

Publicatiedatum: