Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Private-equity investeert in PB Techniek

"We hebben best wel grote plannen"

Tholen - Opnieuw investeert een private equity in een Nederlandse tuinbouwtoeleverancier. De investeringsmaatschappij Victus heeft het meerderheidsbelang in PB Techniek overgenomen van eigenaren Koen, Paul en Mark Brabander. De stap moet verdere groei mogelijk maken, vertelt Koen Brabander. "We hebben best wel grote plannen - en nu ook de mogelijkheid om het uit te voeren."

Overname
Stond gisteren PB Techniek nog in de aandacht omdat ze het Canadese bedrijf Armada Electrical Services hebben overgenomen, vandaag staan ze als verkochte partij in het nieuws. "De overname van Armada hadden we sowieso gedaan", vertelt Koen Brabander. "De investering van Victus maakt meer van dit soort uitbreidingen mogelijk. We willen meer lokaal aanwezig zijn. In de gebieden waar we nieuwe projecten wegzetten, willen we ook met eigen vestigingen aanwezig zijn. Zo kunnen we de versnippering van de markt tegengaan."

Hij vervolgt: "Onze klanten zitten onder andere in Noord-Amerika, aan de Canadese oostkust en in Australiƫ. De bedrijven zijn ontzettend innovatief en maken snelle stappen. Ook zij groeien door en die laten hun groei niet afhangen van de capaciteit van PB Techniek. Als wij niet kunnen leveren, gaan ze naar iets anders zoeken. In die zin moeten we ook opschalen om klanten bij te kunnen houden. Op een gegeven moment moet je niet de hele wereld vanuit het Westland of vanuit het vliegtuig willen bedienen, maar ga je daar zitten: met monteurs en technische mensen. Dat kunnen we doen met meer lokale vestigingen."

De afgelopen periode is het bedrijf al gaan voorsorteren op deze toekomst. "Van huis uit zijn wij natuurlijk techneuten en verkopers", vertelt Koen. "Dat maakt je niet per definitie geschikt om 150 man aan te sturen, of een internationaal bedrijf te leiden. Daar heb je de juiste mensen bij nodig." In maart van dit jaar is Richard Schmit als CEO bij het bedrijf aan de slag gegaan - een van de stappen om de organisatie verder te professionaliseren en klaar te maken voor verdere groei.

Victus Participations
De deelname van Victus Participations maakt dat de groeiplannen nu ook uitgevoerd kunnen worden. "Om groei te financieren heb je twee keuzes: of je gaat voor corporate finance, of je slaat de handen ineen met een partner." De keuze viel op Victus vanwege de gezamenlijke visie op de markt en het netwerk dat de organisatie meebrengt. Victus is een relatief jong fonds. Deze zomer hebben ze 90 miljoen euro opgehaald en de investering in PB Techniek (getallen worden niet bekend gemaakt) is de eerste. Koen, Paul en Mark investeren ook in de nieuwe, gezamenlijke holding.

Victus focust zich exclusief op agri en food, sectoren waarin de managers van het fonds hun sporen in verdiend hebben. In het FD van vandaag licht topman Patrick Groeneveld in te spelen op de groeiende vraag naar veilig geteeld voedsel. Hij voorziet voor PB Techniek een omzetgroei van 50% in de komende drie tot vijf jaar.

"Victus brengt een interessant netwerk voor ons mee, dat was voor ons een belangrijke factor", vertelt Koen. "Bovendien zijn ze niet van plan het bedrijf te managen, maar wel te faciliteren. We hebben een gelijke visie op de markt en gaan daar vanuit verder."

Private equities in de tuinbouw
PB Techniek is niet het eerste bedrijf dat dit jaar door een investeringsmaatschappij overgenomen wordt. BOAL Group en Codema gingen de club dit jaar nog voor. Koen verwacht dat ze ook niet de laatste zullen zijn. "De glastuinbouw wordt eigenlijk maar door een klein aantal en dan ook nog eens relatief kleine bedrijven beheerst, terwijl er veel ruimte is om verder te groeien. Het is eigenlijk vreemd dat we als PB Techniek, met een omzet van ruim 30 miljoen, projecten in Amerika, China, Canada en Australiƫ binnenhalen terwijl de lokale dealer daar niet mee kan komen. Dat is de mentaliteit en de kennis die ons bedrijf, en de Nederlandse tuinbouwsector, drijft en waar wereldwijd vraag naar is."

Aan PB Techniek nu de uitdaging om aan die vraag te blijven voldoen. "De tuinbouw is overal keihard op zoek naar mensen die met onze Westlandse mentaliteit mee willen werken. Ook voor ons is dat het geval. Dankzij de investering komen we dichter bij onze ambities, om de beste te blijven en toch sterk te groeien. En dat maakt ook ons weer interessanter om voor te werken." 

Voor meer informatie:
PB Techniek
[email protected]
www.pb-techniek.nl