Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan-Willem Aarse over schoon gietwater

Primeurtje in de lisianthus voor Floralis en Aqua4D

Tholen - Lisianthuskwekerij Floralis is naar eigen zeggen wel van de proefjes, vertelt Jan-Willem Aarse. “We kijken graag hoe het schoner, duurzamer en beter kan. Zo waren we anderhalf jaar geleden een van de eersten met een Opticlear Diamond unit om aldus zoveel mogelijk water te recyclen. Dat gaat prima, we hebben geen fusarium en zijn redelijk schoon. Toen we echter hoorden van Aqua4D en de resultaten die daar in m.n. de chrysanten mee behaald worden, waren we benieuwd wat het voor de lisianthus zou kunnen betekenen.”

Rechtsboven Jan-Willem Aarse, fotocredit WaterIQ

Aqua4D is een technologie waarbij middels elektromagnetische straling de moleculaire structuur van het gietwater als het ware wordt teruggebracht naar diens oorspronkelijk vorm. Het water kan dan de nutriënten beter oplossen en de plant kan dan op zijn beurt zowel het water als de nutriënten beter opnemen. Bovendien kunnen hierdoor kwalijke organismen in waterleidingen zich minder goed multipliceren en verbetert veelal de bodemstructuur.

Steviger
“Wanneer wij de stelen oogsten, zijn deze nooit helemaal uniform. Een van de dingen die Aqua4D mogelijk zou kunnen bewerkstelligen, is het aanbrengen van meer uniformiteit”, aldus Aarse. “Op basis van wat we tot nog toe gezien hebben – we hebben inmiddels vier rondjes gedraaid – lijkt het gewas inderdaad iets steviger te zijn en zien we iets meer bloemknoppen.”

Of het een soort wondermiddel is waar het soms voor wordt gehouden, kan Jan-Willem echter (nog) niet bevestigen. “We hebben nog geen metingen aan het gewas gedaan. Bovendien zouden we ons dan baseren op één vak (840 meter), en zijn er natuurlijk tal van factoren die een rol kunnen spelen in de resultaten. Met name het jaargetij waarin je meet speelt mee.”

Wel is men dermate overtuigd dat er nu voor gekozen is al het gietwater te behandelen. Tijdens de proef zat de Aqua4D unit in de opstand van een kraanvak. Sinds een week of twee is deze echter verplaatst naar de waterunit, net ná de pomp en doet hij de hele tuin. “Gietwater van goede kwaliteit is erg belangrijk en wordt steeds schaarser. Zeker wanneer je, zoals wij, drainwater hergebruikt, wil je zeker weten dat het goed zit. In combinatie met het systeem van WaterIQ kan het Aqua4D systeem ons helpen het water zo vitaal en schoon mogelijk te houden.”

Floralis lisianthuskwekerij heeft de primeur, het Aqua4D systeem wordt nog nergens anders succesvol in deze gewasgroep toegepast. “Ik ben wel van de proefjes”, lacht Aarse. “Wij waren een van de eersten met de Opticlear (hij staat inmiddels zo’n anderhalf jaar), waarmee we het gietwater – leiding, regen en sloot gemengd – voor  100% recyclen. Met Aqua4D hopen we uiteindelijk een nog zwaardere kwaliteit te kunnen gaan leveren.”  

Voor meer informatie:
Floralis Lisianthus Kwekerij
Gantellaan 8
2675 SJ Honselersdijk
T: 0174-641815
E: [email protected]
www.floralis.nl

Aqua4D-Lescrauwaet BV
Graaf Florislaan 40
1217KM Hilversum
M: +31 (0)6 51608350
T: +31 (0)35 8872683
E: [email protected]
www.aqua4d-lescrauwaet.nl