Deense regering wil dunne plastic tasjes verbieden

De Deense regering heeft zich uitgesproken voor een verbod op dunne plastic tasjes, zo bericht de krant Politiken. Het geplande verbod maakt onderdeel uit van het regeringsbeleid om het gebruik van plastic tasjes in Denemarken drastisch te verminderen.

"We moeten af van de wegwerpcultuur die we op het gebied van plastic tasjes te lang omarmd hebben," laat milieuminister Jakob Elleman-Jensen weten.

“Deze dunne plastic tasjes, die men bijvoorbeeld bij pizzeria's krijgt, zijn moeilijk recycleerbaar. We moeten stoppen deze te gebruiken en bij het boodschappen doen stevige plastic tassen vaker hergebruiken." De regering zal binnenkort haar plasticbeleid aan het parlement voorleggen, dat onder meer zal bestaan uit het verplicht betalen voor dikkere, stevige plastic tassen. 

Henrik Beha Pedersen, oprichter van de actiegroep Plastic Change, is blij met het nieuws. Hij denkt dat het verplicht betalen voor plastic tasjes Denen zal dwingen beter na te denken of ze überhaupt wel een tasje nodig hebben. "Dit zijn de plastic tasjes die we terugvinden in zeeschildpadden en walvissen. We gebruiken gewoonweg veel te veel plastic tasjes omdat ze toch gratis zijn zonder stil te staan bij de gevolgen voor het milieu."

"Ik hoop dat het niet bij dit ene initiatief zal blijven en dat er door de regering ook nagedacht wordt over het gebruik van gerecycled plastic voor het vervaardigen van tasjes. Ik heb de minister hier nog niet over gehoord maar de EU eist dat we tegen 2030 de helft van het plastic dat we nu gebruiken gaan hergebruiken." 

Ongeveer een maand geleden gaf Denemarken aan het EU-voorstel voor een verbod op plastic wegwerpborden, -bestek, rietjes, wattenstaafjes en ballonsstokken te steunen, meldt cphpost.dk.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven