"Met juiste sensoren en metingen kunnen we groene vingers nog eerder laten spreken"

Fred Wever, onder meer docent plantenteelt en College Company (ondernemingsvaardigheden) aan het Clusius College in Hoorn was één van de deelnemers aan de docententraining Het Nieuwe Telen (HNT) in het World Horti Centre in Naaldwijk op 4 en 11 oktober. Achttien teeltdocenten van het MBO en HBO volgden de training.

Enige tijd geleden werd Wever getriggerd door de opmerking van een toonaangevende ondernemer: “Sinds het Nieuwe Telen is geïntroduceerd, schudt mijn onderneming en de sector op zijn grondvesten.” Niet lang daarna sloot de docent zich aan bij een cursus HNT voor ondernemers. Om een vertaalslag te maken naar het MBO volgde hij de training HNT voor docenten. MBO en HBO docenten hebben gewerkt met plant- en kasbalansen en webtools die HNT ondersteunen. Zeer waardevol voor de nieuwe generatie studenten. Zij hebben de mazzel dat ze de ingesleten oude gewoontes niet hoeven af te leren.

“Met de juiste apparatuur kunnen we de groene vingers nog eerder laten spreken”, is Wevers overtuiging. Ook vindt hij dat bestaande managers met groene vingers 'bewuster bekwaam' worden na het volgen van de cursus HNT.

Wever is er voorstander van dat de HNT-lesmodules landelijk worden uitgebracht en regelmatig geactualiseerd. Dit voorkomt dat docenten onnodig veel tijd hoeven steken in ontwikkeling en het zorgt ervoor dat de inhoud uniform en op niveau is. Als voorbeeld noemt hij de coördinatie van de KAVB (branchevereniging bloembollensector) voor de ontwikkeling van modules voor de bollensector. "Misschien dat Kas als Energiebron deze rol kan vervullen voor de modules op het gebied van Het Nieuwe Telen."

Lees hier meer over Het Nieuwe Telen cursussen.

Bron: Kas als Energiebron


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019