VS: Stachys ‘Hummelo’ wint titel 'Perennial Plant of the Year'

De Perennial Plant Association heeft de titel Perennial Plant of the Year 2019 toegekend aan de Stachys ‘Hummelo’.

Deze vaste plant is eind 1990 geselecteerd en geïntroduceerd door de bekende Duitse kweker Ernst Pagels en won verder aan populariteit toen designer en tuinder Piet Oudolf de variëteit in enkele van zijn meest bekende werken gebruikte. "Hummel' betekent 'hommel' in het Duits en dit is een zeer bijpassende naam, omdat Ernst zag dat de plant veel bestuivende insecten aantrok. De naam is ook een verwijzing naar de nauwe band die Ernst met Piet had en de kwekerij en thuisbasis van Piet in het kleine dorp Hummelo, dat in de Achterhoek ligt.

Foto: Walters Gardens

Stachys ‘Hummelo’ en aanverwante variëteiten staan bekend onder de algemene benaming Betonie of Andoorn. De Stachys hoort bij de Lipbloemenfamilie met zijn karakteristieke tegenovergelegen bladeren en rechte stelen. Onder deze klasse valt ook de Ezelsoor, oftewel Stachys byzantina, die bekend staat om zijn zachte, aaibare zilveren bladeren. De 'Hummelo' heeft echter rozetvormige, glanzende felgroene bladeren waarboven zich kleine, lavendelkleurige bloemen vormen die ruim boven het gebladerte uitsteken. De variëteit kan in de zomer dan ook wel 45 tot 60 cm hoog worden. Na verloop van tijd verspreiden pollen zich over de aarde en vormen een dichte bodembedekking. De variëteit wordt geroemd om zijn diep generfde gebladerte en lange aanwezigheid van prachtige bloemtoppen.

Stachys ‘Hummelo’ heeft in een vergelijkende studie van Richard Hawke, Plant Evaluation Manager bij de Chicago Botanic Garden, de hoogste score gekregen van 22 Stachys. Uitzonderlijke kwaliteiten die genoemd worden, zijn de herbloei zonder het verwijderen van de knoppen, geen waargenomen herinzaai en een uitzonderlijke uniformiteit.

Opmerkingen van de kweker (kwekerij en kas)
De Stachys ‘Hummelo’ heeft vernalisatie nodig om te kunnen bloeien. Plant de bloemen in de herfst, zodat ze kunnen overwinteren en in de lente verkocht kunnen worden of vraag aan je leverancier van jonge planten of de planten die je in de lente ontvangt gevernaliseerd zijn. Als de ruststand is doorbroken,is dit een snelle en gemakkelijke plant. De variëteit is in 8-10 weken volgroeid en heeft geen groeistoffen nodig.

Voor meer informatie:
Perennial Plant Association

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven