Certificering dieseltanks komt te vervallen

Volgens het huidige Activiteitenbesluit is er een certificaat nodig voor een dieseltank met het bijbehorende leidingwerk. Op termijn (volgens de huidige planning in 2021) gaat het Activiteitenbesluit over in het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL) als onderdeel van de Omgevingswet. In het BAL zoals dat deze zomer is gepubliceerd, is de certificeringsplicht voor bovengrondse dieseltanks met bovengronds leidingwerk afgeschaft.

Sommige organisaties willen dat de certificering weer verplicht wordt gesteld en voor LTO was het van belang dat de goedgekeurde installaties niet op korte termijn opnieuw te maken zouden krijgen met gewijzigde voorschriften.

Eind oktober is er bij het ministerie van Binnenlandse Zaken een overleg geweest over de certificering van dieseltanks en –installaties. Naar aanleiding van de zorgen die LTO heeft geuit over de status van gecertificeerde tanks en installaties heeft het ministerie van BZK aangegeven dat in het Besluit Activiteiten Leefomgeving certificering als erkende maatregel is opgenomen. Dat betekent dat gecertificeerde installaties in ieder geval voldoen aan de voorschriften. Na afloop van de geldigheidstermijn van het certificaat heeft u als ondernemer de keuze om de installatie opnieuw te laten keuren of om terug te vallen op de voorschriften in het BAL (o.a. lekbak en overvulbeveiliging die ook voor de certificering nodig zijn). Certificering brengt extra kosten met zich mee, maar geeft ook zekerheid. Doordat de certificering niet meer wettelijk verplicht is, ontstaat er een betere marktwerking. Certificerende bedrijven moeten er nu voor zorgen dat de extra kosten voor certificering een duidelijke meerwaarde heeft voor de ondernemer.

LTO is tevreden met deze uitkomst van het overleg. Er komt meer keuzevrijheid. De ondernemer kan zelf bepalen op welke wijze hij aan de voorschriften wil voldoen en tegelijkertijd is geborgd dat bestaande gecertificeerde installaties niet binnen de lopende keuringstermijn aangepast moeten worden.

Bron: LTO Glaskracht Nederland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven