donderdag 17 januari, Floridata Event in het World Horti Center

Floridata bestaat 5 jaar

“Wat vliegt de tijd! Floridata bestaat 11 november 2018 alweer 5 jaar! Dat is tijd voor een feestje,” vertellen Eric van Tol en Monique Nijholt, bestuursleden van Floridata. Ter gelegenheid van het 5-jarig bestaan heeft de Raad van Toezicht een idee voorgelegd aan het bestuur: “Waarom organiseren we geen event ter gelegenheid van ons 5-jarig bestaan?”. Hendrico de Brabander (Noviflora Beheer B.V.): “En iedereen is welkom!” Inmiddels heeft het onafhankelijke dataplatform een solide positie in de sierteeltsector en deze wordt steeds sterker. “Met 13 nieuwe deelnemers in 2017 en vooralsnog 8 in 2018 groeien we jaar op jaar”, vertelt Wesley van den Berg, manager van Floridata. “De teller staat momenteel op 132 deelnemende bedrijven die data delen en we zijn nog niet uitgegroeid!”.

Vertrouwen opbouwen
“Na het opheffen van het HBAG in 2014 werd het nog spannend of Floridata voldoende deelnemers bij elkaar kon krijgen”, vertelt Mariska Foppen (Waterdrinker Aalsmeer B.V.). De deelnemers moesten 60% van de sector vertegenwoordigen om van start te kunnen gaan. Samen hebben wij toen genoeg draagvlak kunnen vinden en kregen we een GO. Wesley: “in 2016 zaten we op een dekking van ongeveer 75% exportaandeel en nu is dat door deelname van een aantal grote partijen gestegen naar circa 83%”. Herman Raué (FleuraMetz B.V.) v: “Het aandeel is essentieel voor het bestaansrecht van Floridata. De vertegenwoordiging van deelnemers waarborgt het vertrouwen in de exportcijfers, markt- en debiteurenformatie van Floridata”.

Doorontwikkeling van Floridata
Floridata zit niet stil en blijft maar door ontwikkelen. De Sourcing Scan wordt intensief gebruikt door FSI-leden die Floridata deelnemer zijn; de lijst met exportlanden is uitgebreid van een top 21 naar een top 30 en de nieuwe portal is vrij recent gelanceerd. Sinds de start hebben we 68.000 debiteur aanvragen teruggekoppeld en 850 debiteuren aangeschreven op verzoek van deelnemers. We monitoren momenteel z’n 160.000 debiteuren wereldwijd! “Het werd tijd om de wanorde betreft betalingen de sector uit te schoppen”, vertelde Robbert Judels (C.J. Vianen Flowerexport B.V.) bij de start van Floridata. “Problemen worden gemeld bij Floridata, waarna andere deelnemers actief worden gewaarschuwd door Floridata. Ook wordt wanbetaling steeds vaker voorkomen door debiteuren op verzoek aan te schrijven”.
Deelnemers verwachten altijd op de 10e van de maand de exportcijfers en daarvoor worden 150.000 tot 200.000 facturen op maandbasis verwerkt. “Dit alles realiseren we met een klein team van vier werknemers, in totaal 3 fte”, vertelt Wesley. “Bedrijven verwachten dat wij heel groot zijn omdat we veel doen, maar in werkelijkheid zitten we op een knus kantoortje van 25 m2, en dat is gezellig en prima te doen!”, vertellen de Floridata-analisten Nikita Moed, Kees Vink en Madelon Voordouw.

Financiële stabiliteit
Stichting Floridata is financieel onafhankelijk en de operatie wordt uitgevoerd op basis van de deelnemers contributie. “We zijn een financieel gezonde organisatie en als er wat ruimte is komt dit ten goede aan de deelnemers. Doorontwikkeling van Floridata is prioriteit nummer 1”, geeft Monique aan. De Raad van Toezicht ziet erop toe dat contributies goed worden besteed. “Sinds de start is de contributie geen enkel jaar geïndexeerd”, voegt Mariska toe “en daarmee heeft Floridata zich bewezen en blijft het een solide fundament”. Wesley vindt het aanbieden van meerwaarde voor deelnemers heel belangrijk. “Deelnemers ontvangen steeds meer inzichten zonder daarvoor extra contributie te betalen. Dat is onze strategie: zo goed mogelijk aansluiten bij de behoefte van onze deelnemers”.

De roadmap van Floridata
Welke plannen zijn er voor de toekomst van Floridata? “Deelnemers nog meer inzichten geven op basis van data, nieuwe diensten opzetten en bestaande diensten uitbreiden”, antwoordt Wesley. Maar bovenal moeten we bij elke nieuwe ontwikkeling, altijd na blijven denken over oneigenlijk gebruik van de data. Hoe reëel is het om bijvoorbeeld de top 30 exportcijfers uit te breiden naar een top 35? Kunnen we de gemiddelde betalingstermijn van debiteuren in kaart brengen voor de top 10 exportlanden naar afzetkanaal? En kunnen we ook voor de veredeling, uitgangsmateriaal en jonge plantenbedrijven maandelijks exportcijfers genereren? Iets waarmee het HBAG in 2014 is gestopt.

Robbert vult aan dat nieuwe diensten dichtbij de kennis van Floridata moeten blijven. Wesley zal tijdens het Floridata Event in het World Horti Center de Floridata roadmap verder toelichten. “We plaatsen een ideeën box om input te verzamelen en ideeën te prioriteren”. Ook zullen een aantal interessante sprekers worden uitgenodigd van binnen en buiten de sector. Het programma van het Floridata Event wordt over een paar weken bekend gemaakt.


Voor meer informatie:
Floridata
Boeing Avenue 215
1119 PD Schiphol-Rijk
T: 020 - 820 0035
E: info@floridata.nl
www.floridata.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven