Nieuw onderzoek dat gepubliceerd werd in het internationale blad Air Quality, Atmosphere and Health toont aan dat kamerplanten een positief effect hebben op onze huid. Planten -- net zoals mensen -- geven vocht af aan de lucht wanneer ze ademen, waarbij ze als natuurlijke bevochtigers ageren. Plaats verschillende planten in de vertrekken waar u de meeste tijd doorbrengt en je zal vaststellen dat ze genoeg vocht in de lucht vrijgeven om het tijdens de winter aangenaam te maken.
Wanneer lucht te droog is, kan dit allergieën en astmasymptomen aanwakkeren. Woestijndroge lucht verhoogt de vatbaarheid voor sinusinfecties en bevordert het verspreiden van virussen (zoals deze die verkoudheden en griep veroorzaken). Overdreven droge lucht kan ook nadelig zijn voor onze thuisomgeving. Droge winterlucht kan hout (in de vloer of in meubelen) doen barsten en verf doen afschilferen. Over het algemeen zou het optimale vochtigheidsgehalte voor onze gezondheid tussen 40 en 60 procent moeten liggen.
Transpiratie is het door planten aangewende proces om vocht uit de grond te absorberen en het via hun bladeren vrij te geven. Dit komt niet alleen ons ten goede. Indien je meerdere planten naast elkaar plaatst thuis of op kantoor, kunnen ze meer vocht voor elkaar aanleveren. Zo lijkt je omgeving iets meer op weelderige tropische regenwouden waaruit vele planten afkomstig zijn. Het zorgt ervoor dat ze gelukkiger en gezonder blijven.
De meest dorstige planten geven het meeste vocht vrij in de lucht. Zo toonde het onderzoek bijvoorbeeld aan dat één enkele vredeslelie van 2 voet groot niet minder dan 100 milliliter water per dag vrijgeeft in de lucht. Hoe trager een plant groeit, hoe minder vocht het verbruikt. Verwacht dus niet dat de huid evenveel baat heeft bij onderhoudsvriendelijke sanseveria's, kamerpalmen of vetplanten als bij kamerplanten die regelmatiger water nodig hebben.
Bron: Costa Farms (Justin Hancock)