Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Infrarood verwarmen van pioenrozen

Pioenrozen zijn een populair gewas in Huissen. Zowel in de kassen als op percelen buiten de kassen kom je deze mooie bloem tegen. Probleem bij pioenen is dat de productie van de bloem, zodra het voorjaar los barst, binnen enkele weken plaatsvindt. De eerste pioenen brengen nog goed geld op, maar hoe verder in de zomer hoe verder de prijs weg zakt. Dus vroeg aan de markt zijn levert een mooie beloning op!

Een aantal tuinders kiest ervoor om een vroege pioensoort te telen in combinatie met het verwarmen van de kas met een aardgasketel. “Eigenlijk ben je dan de gehele kas aan het verwarmen, terwijl het gewas nog klein is en pas net uit de grond komt. Dat is zonde van de energie” zo vond Steef Gerichhausen, teler uit Huissen. Via Greenport Arnhem-Nijmegen kwam Steef in contact met Ron van Wijk, van GFSC uit Arnhem. Ron is al een aantal jaar bezig om te onderzoeken of infrarood verwarmingstechnieken ook zinvol toe te passen zijn in de tuinbouw.

Met hulp van een student uit Wageningen, Stefan Vorage, werd een experiment opgezet, waarbij infrarood draden langs de pioenplanten gelegd werden. Omdat infrarood het object moet aanstralen om het te kunnen verwarmen, werden er ook infrarood draden net boven de grond bevestigd. Zodra de eerste scheuten boven de grond kwamen is op 20 februari de infrarood verwarming aangezet. Temperatuurmeters lieten snel zien dat vooral in de nachten het minder koud was rond het gewas. Om de werking van de infrarood straling te stimuleren is het gewas tijdelijk afgedekt met een wit acryldoek. Eind maart was in de kas van Steef Gerichhausen duidelijk te zien dat de pioenen die met infrarood verwarmd werden een stuk verder in ontwikkeling waren.

Op 2 mei was het dan zo ver en werden de ‘infrarood pioenen’ gesneden en naar de klok in Aalsmeer gebracht. Door het warme weer van begin mei volgden de niet-verwarmde pioenrozen de reis naar Aalsmeer op 6 mei. Uiteindelijk zaten er volgens Steef Gerichhausen 4 tot 5 dagen tussen de beide proefveldjes. Aan de klok was toen de prijs per steel al met 50 eurocent gezakt. Volgens Gerichhausen stond daar wel extra elektraverbruik tegenover. Daarnaast benadrukt Gerichhausen het voordeel van vroege pioenen als een manier om een betere arbeidsspreiding tijdens de oogstperiode te krijgen.

Voor Ron van Wijk is de proef geslaagd. Met infrarood is het mogelijk om een gewas te verwarmen en daarmee de oogst te vervroegen. Ook bleken de infrarood draden makkelijk in het gewas toe te passen en geen problemen te geven tijdens de groei of de oogst. In het rapport van de Wageningse student komen echter nog wat vervolgvragen naar voren. Met name over: 1) de optimale positie van de infrarood draden ten opzichte van het gewas, 2) het verwarmend vermogen (watts per m²) dat het beste resultaat geeft en wat het juiste moment is om de infrarood draden aan te zetten en 3) hoeveel uren per dag ze dienen te branden. Die zaken moeten eerst nog verder uitgezocht worden, zodat het elektraverbruik geoptimaliseerd wordt. Het eerste experiment smaakt naar meer en komende najaar gaan Steef, Ron en Stefan overleggen hoe ze aan dit interessante onderzoek een vervolg gaan geven.

bron: Greenport Arnhem Nijmegen

Publicatiedatum: