Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Akumbha van Kooten, Yield by Nature

Sterker gewas en schonere teelt met OxyHydrogen

Tholen - Het lijkt een wat explosieve aangelegenheid, een handeltje starten in ‘knalgas’. En dat is het ook, in die zin dat het, bijvoorbeeld, de kiemkracht van de bollen en andere teeltproducten explosief kan vergroten. Omdat gietwater ‘geladen’ met het gas bovendien een sterker gewas en een vermindering van het middelengebruik in de hand werkt, en omdat het nu mogelijk is dit tegen overzienbare kosten op de tuin toe te passen, is Akumbha van Kooten het bedrijfje Yield by Nature begonnen. Zijn eerste doelstelling: de kweker overtuigen van de wondere weldaden van OxyHydrogen.

Links planten met en rechts zonder OxyHydrogen, recht een Oxyhydrogen machine uit de FEY serie

Dat wil zeggen, voor het gebruik van dit gas bestaan velerlei toepassingen, waarvan enkele al tijden bekend zijn. Zo kunnen er (edel)metalen en motoren mee gereinigd worden en kan er veilig en duurzaam mee worden gelast. Het gas wordt gewonnen uit water, een proces dat steeds verder geperfectioneerd is en dat de kostprijs voor het gas steeds verder naar beneden heeft gebracht. Bovendien is er bij inademing geen gevaar voor de gezondheid. Sterker nog, precies het omgekeerde wordt beweerd; het gas zou allerlei heilzame effecten hebben, voor zowel mensen als planten.

Nu is dat het punt waarop de nuchtere teler wantrouwend wordt, en natuurlijk met reden. Eerst zien dan geloven. En dat weet ook Akumbha. “We zien een geweldige kiemkracht, een betere wortelgroei, 30% grotere oogst en dermate sterke planten dat chemie praktisch onaangeraakt blijft. Maar omdat het een nieuwe toepassing is – d.w.z., nu pas is een apparaat beschikbaar om het op de tuin, veilig en goedkoop, in precieze hoeveelheid, stabiel en met flow regeling te produceren, een innovatie waarmee de fabrikant overigens de finale behaalde van de Rabobank 'Herman Wijfels Fonds' 2013 – moet er een wetenschappelijke basis worden opgebouwd. We hebben al verschillende proeven gedraaid, waaronder een voor een jaar lang bij een bollenkweker in Voorhout, maar wij zoeken meer tuinders die met ons willen testen.”

Links het meten van ‘lading’ na toevoegen OxyHydrogen; rechts rogge getest met OxyHydrogen

Naar eigen zeggen zijn er dus ‘overweldigende resultaten’ te boeken met het behandelen van het gietwater met OxyHydrogen. Planten behandeld met het OxyHydrogen nemen zuurstof beter op en gaan efficiënter om met het licht. Door het gas wordt de celstructuur verbeterd worden en moleculen ‘ontrafeld’. Maar de crux zat hem in de beschikbaarheid. Tot recent was dit gas moeilijk te verkrijgen, en bovendien niet zonder gevaar (vandaar knalgas). Maar met de introductie van een nieuw type, relatief klein en mobiel apparaat wordt beide verholpen: uit water wordt gas gemaakt, en zet je het apparaat uit, dan is er geen (explosieve) voorraad. Deze apparaten uit de FEY serie worden o.a. geproduceerd door een fabriek in Lieshout, en is mede ontwikkeld door Ernst Brokx, een ingenieur & uitvinder en eigenaar van het bedrijf Free E Yourself. In de agrarische sector en de tuinbouw wil Akumbha nu deze machine in de markt zetten.

Luchtreiniger
Naast de OxyHydrogen machine wil Akumbha graag de aandacht vestigen op nog een ander product, een luchtreiniger. Hiermee wordt verlies in de koeling, opslag en transport tegengegaan. “Deze ozon lamp is getest in een koelcel van 100m2 bij een 100% luchtvochtigheid. Wat we zagen was dat penseelschimmel binnen 48 uur volledig verdwenen was. Bovendien is de luchtreiniger veilig in gebruik, hij wordt zelfs gebruikt voor operatiekamers in ziekenhuizen. Speciaal in verband met het OxyHydrogen is de lamp interessant voor kwekers, omdat het er een uitstekend duo mee vormt. Beiden boosten het teeltproduct; de luchtreiniger door het tegengaan van schimmel aan de buitenzijde, het gas door het met de jaren sterker maken van de teelproducten aan de binnenzijde (hoewel hier nog meer onderzoek naar moet worden gedaan).”

“We weten absoluut nog niet alles”, besluit Akumbha. “Als een tomatenkweker vraagt wat het met de smaak gaat doen, antwoord ik dat ik het niet weet. Maar ik zie fantastische dingen gebeuren waar dit gas aan het gietwater wordt toegevoegd. Testen kan, levert het niet de gewenste resultaten dan kan binnen een vooraf in overleg afgestemd aantal maanden de machine kosteloos retour. Dit moet de drempel tot koop wegnemen, innovatieve telers met durf aan het testen krijgen en aldus in een win-win resulteren.”

Voor meer informatie:
Yield by Nature
Castorplein 1
1033GE Amsterdam
M: +31627560636
E: [email protected]
www.yieldbynature.com

Publicatiedatum: