Informatiebijeenkomsten 19 en 20 september 2018

Ins en outs omtrent nieuwe wetgeving plantenpaspoort

Op 19 en 20 september organiseerde Naktuinbouw bijeenkomsten voor geregistreerde bedrijven. Er stonden twee belangrijke thema’s op de agenda: de gevolgen van de nieuwe wetgeving (Plant Health Regulation) voor het plantenpaspoort, die in december 2019 in werking treedt. En de mogelijke consequenties van een harde Brexit.


Plantenpaspoorten. Beeld genomen uit de presentatie van Peter Lentjes

Nieuw plantenpaspoort
Peter Lentjes, senior beleidsmedewerker bij Naktuinbouw, vertelde over de nieuwe wetgeving. Vooral het nieuwe plantenpaspoort trok de belangstelling. Hoe gaat dat eruit zien en wat moet daar op komen te staan? Bekijk de presentatie en alle vragen & antwoorden over dit onderwerp op de website van Naktuinbouw.

De vragen en antwoorden vult Naktuinbouw regelmatig aan.

Brexit

Stand van zaken onderhandelingen
Op woensdag 19 september gaf mevrouw Hillefien Strijland, beleidsmedewerkster bij het Ministerie van Economische Zaken een presentatie en op donderdag 20 september deed Rogier van Tooren, Brexit-onderhandelaar bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat. Zij legden uit dat een harde Brexit behoorlijke consequenties heeft voor de bedrijven die teeltmateriaal exporteren naar het VK. Op politiek niveau wordt daar druk onderhandeld, maar de tijd tikt door en we moeten gereed zijn voor als het een harde Brexit wordt. Op dit moment wordt gewerkt aan een uittredingsakkoord, waarna een overgangsperiode komt. Als dit akkoord niet lukt, dan komt er een harde Brexit.

Stand van zaken bij Naktuinbouw
Hierna kwam Edwin Egthuijsen, manager Fytosanitaire Zaken bij Naktuinbouw, aan het woord. Hij legde uit hoe Naktuinbouw zich voorbereidt op een eventuele harde Brexit. Ook zijn sheets staan in de presentatie. Er zijn al enkele nieuwe inspecteurs aangenomen. Als de harde Brexit echt doorgaat, dan komen daar nog minstens vier nieuwe inspecteurs bij. Edwin vroeg om meer informatie over hoe eventueel handelsstromen gaan lopen na de harde Brexit om daar als Naktuinbouw zo goed mogelijk op in te spelen. Edwin spoorde de ondernemers aan via een vragenlijst op de website aan te geven wat zij denken dat er gaat veranderen na een harde Brexit. Daarna startte Edwin via het stellen van een drietal vragen een discussie met de aanwezigen.

Informatiemarkt
Na afloop van het plenaire gedeelte was er ruimte voor de informatiemarkt. Er stonden standjes met deskundigen om vragen te beantwoorden. Vertegenwoordigd waren: Plantum, KCB, LTO/LTO Glaskracht, Anthos, NVWA, Buitenlandse Zaken (Brexit-loket) en natuurlijk Naktuinbouw zelf.

Een uitgebreider verslag van de bijeenkomst vindt u hier.

bron: Naktuinbouw


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven