Eerste melding van gele chlorose in Turkije

Rozen (Rosa damascena) worden in alle regio's van Turkije als sierplant geteeld en in enkele provincies ook voor de productie van essentiële oliën. Er is echter niet veel bekend over welke virussen er precies voorkomen. Gele chlorose bij rozen (RYVV) is bijvoorbeeld nog niet eerder beschreven in Turkije, een virus dat hoort bij het onlangs beschreven geslacht Rosadnavirus uit de Caulimoviridae familie. De symptomen van RYVV zijn vergeling van het blad en de nerven (Milleza et al., 2013).


Figuur 1: Ernstige vergeling van rozenbladeren veroorzaakt door gele chlorose. 

In de zomer van 2016 en 2017 werden in de Turkse provincies Canakkale en Ankara symptomen op rozenbladeren waargenomen die passen bij RYVV. Er zijn 26 monsters uit de twee provincies verzameld die symptomen van RYVV vertoonden. 

Zover de auteur weet is dit de eerste melding van gele chlorose in Turkije. Eerdere meldingen kwamen alleen uit Nieuw-Zeeland en de VS en deze melding markeert dus de eerste melding van het virus in zowel Europa als Azië, wat wellicht betekent dat het virus toch breder verspreid is dan voorheen werd gedacht.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven