Vanaf 1 januari 2019 nieuwe Duitse verpakkingswet

Vanaf 1 januari volgend jaar geldt in Duitsland een nieuwe verpakkingswet (Verpackungsgesetz). Iedereen die producten in Duitsland op de markt zet die uiteindelijk bedoeld zijn voor de consument, brengt automatisch de bijbehorende verpakking in het verkeer. Dit bedrijf wordt gezien als de producent van de verpakkingen en moet vanaf 1 januari 2019 over een licentie beschikken. Deze wet heeft vooral consequenties voor Nederlandse handelsbedrijven die een vestiging hebben in Duitsland en voor Nederlandse bedrijven die via een webshop direct leveren aan de Duitse consument. Bedrijven die dat niet doen gaan ongetwijfeld te maken krijgen met de nieuwe verpakkingswet via hun klanten.

De verpakkingswet is niet nieuw. Al sinds 1991 moeten in Duitsland productverpakkingen worden teruggenomen en op milieuvriendelijke wijze worden verwerkt. Producenten moeten volgens de huidige verpakkingsverordening al aangeven hoe zij de recycling al of niet via een zogenaamd duaal systeem (Duales System Deutschland) hebben geregeld. Veel bedrijven zijn hiervan echter nauwelijks op de hoogte. De nieuwe wet doet nog een schepje bovenop de al geldende verordening.
 
Partijen die consumentenproducten voor het eerst op de Duitse markt brengen, moeten zich registreren bij de bevoegde instantie ‘Stiftung Zentrale Stelle Verpackunsregister’ . Vervolgens moeten zij een licentie aanvragen bij een van de duale systemen. De bekendste daarvan is ‘Der Grüne Punkt’. Melding bij het verpakkingsregister moeten bedrijven zelf doen, melding bij een duaal systeem mag worden uitbesteed aan een adviseur.
 
Doel van de nieuwe verpakkingswet is het bevorderen van milieubesparende verwerking van verpakkingen en een eerlijke verdeling van de kosten daarvan. De Zentrale Stelle Verpackungsregister gaat toezien op de licentie en handhaving. Dit wordt eenvoudiger omdat het register voor iedereen inzichtelijk is. Ieder bedrijf kan zien of concurrenten over licenties beschikken en daarvoor betalen. Als dat niet het geval is, mogen de betreffende producten niet meer in Duitsland op de markt worden gebracht en verkocht. Ook kunnen flinke boetes worden opgelegd.
 
De duale systemen moeten jaarlijks publiceren hoeveel verpakkingen op een hoogwaardiger wijze gerecycled zijn en wat zij hebben gedaan om dit te bevorderen. Wat precies wordt verstaan onder verpakkingen voor de consument is velerlei: van consumentenhoezen om bloemen, dozen voor webshop leveringen, planten in potten en het kan zelfs de trays betreffen.

De nieuwe Duitse wet is ingrijpend en op sommige vlakken ingewikkeld. Wij overwegen een bijeenkomst te organiseren waarin deskundigen kunnen worden geraadpleegd. Mocht u dus nog vragen hebben over de nieuwe verpakkingswet, stel deze vooral. Neem hiervoor contact op met Manon Velthuis (mvelthuis@vgb.nl of 0297 380202).

Bron: www.vgb.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven