"Omloopsnelheid aanzienlijk versneld met dubbele Top-Loader en koeltrommels"

Tholen - “Deze combinatie is nieuw. Een dubbele Top-Loader met twee bijhorende koeltrommels hebben we nog niet eerder weggezet.” Dat vertelt Frank Warnaar, verkoper bij Total Systems, op een rondje door de verwerkingsruimte van Double Check Lily. Deze leliekweker liep tegen een logistiek plafond aan, met storingen aan de grondverwerkingsinstallatie en een beperkte doorloopsnelheid. Met deze combinatie wordt dat verholpen.

 
Frank Warnaar en André Reijm
 
Het vorige grondverwerkingssysteem gaf veel storingen. Dat kwam, weet Frank, omdat de bewegende delen veel in contact kwamen met grond zelf. Met de Top-Loader maakt alleen de grijper dat contact en verder niets. Bovendien zou de machine daardoor een veel langere levensduur hebben.
 
Linksboven is een koeltrommel te zien, rechtsonder de dubbele Top-loader
 
Het is beproefde machine, die naast de tuinbouw ook toepassingen vindt in tal van andere industrieën. Spectaculairder nog is de installatie van de twee koeltrommels, die de kink in de kabel, die doorloopsnelheid heet, heeft verholpen. Doordat de grond na het stomen eerst moet afkoelen om voor nieuwe planten geschikt te zijn en omdat dit zeker in de lelies zeer nauw luistert, kon niet op ieder moment ongelimiteerd geplant worden. Met de twee, direct op de Top-loader aangesloten koeltrommels wordt dit wel gerealiseerd.
 
 
“In feite zijn twee problemen verholpen”, vat kweker André Reijm het samen. “Ik hoef er ’s nachts niet meer uit om de machines aan de praat te houden en we kunnen met alle werkzaamheden, van het planten tot het oogsten, in principe 24/7 doorgaan.”
 
In de lelieteelt is de grond een van de meest belangrijke factoren. De bol is nogal kieskeurig en weigert dienst als hem iets niet zint. Vandaar het stomen, wat bijvoorbeeld ook de lisianthuskwekers doen, hetgeen een noodzakelijke maar kostbare procedure is. Wil men lelies op het land telen zonder daarbij ingewikkelde kunstgrepen toe te passen, dan kan dat grofweg maar eens in het decennium. Middels het (steeds meer in onbruik rakende) inspuiten van chemische middelen, het stomen of (juist meer in zwang komende) zo natuurlijk mogelijk bestrijden van aaltjes e.d. kan dat vaker, maar ook het telen in kratten, zoals dat gebeurt bij Double Check Lily, biedt uitkomst. "In deze manier van werken wordt de grond hergebruikt en worden de ziektes bestreden door het stomen van de grond. Door gebruik te maken van de toploaders en de koeltrommels wordt een aanzienlijk kortere periode gerealiseerd om weer te kunnen planten."
 
 
Double Check Lily is een mooie klant van Total Systems, want behalve de Top Loader en de koeltrommels, is ook de complete oogstlijn door de automatiseerder geïnstalleerd. “Een goede bodem is de basis voor ’n goed product”, besluit Frank, “en daar helpen wij graag aan mee.”
 
Voor meer informatie:
Double Check Lily
Hasseltweg 9
2751 GZ Moerkapelle
T: +31 (0) 79593 1846
E: info@doublechecklily.nl
www.doublechecklily.nl


Total Systems B.V.
Industrieweg 31
1775 PV Middenmeer
T: +31 (0) 227 - 501211
E: info@totalsystems.nl
www.totalsystems.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven