Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
donderdag 13 september, Proeftuin Zwaagdijk

Nieuwe manier bolontsmetting hoofdthema open middag bolontsmetting

Bolcoating kan wellicht dé nieuwe manier van bolontsmetting in de bloembollen worden. Althans, als de ontwikkelingen zich voortzetten en de mogelijkheden voldoende getest worden. Dat lijkt inmiddels haalbaar met de ontwikkeling van een machine die speciaal gericht is op het coaten van tulpenbollen.

Ed Nobel van Agri Treat Projects heeft het afgelopen seizoen diverse proeven met bolcoating uitgevoerd in samenwerking met Proeftuin Zwaagdijk. Met het door hem ontwikkelde prototype is het mogelijk geworden om voor deze proeven de bollen te coaten. Tijdens de open middag bolontsmetting bij Proeftuin Zwaagdijk op donderdag 13 september licht hij de resultaten van de proeven en zijn machine toe.



Naast het verhaal van Ed Nobel zal ook Henk Bouman van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aanwezig zijn met resultaten over het project ‘Schoon erf, schone sloot’. Dertig bollenteeltbedrijven uit Noord-Holland zijn de afgelopen 2 jaar in het project ‘Schoon erf, schone sloot’ aan de slag gegaan. De afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen vanaf het erf naar de sloot is met bijna 70% afgenomen. Hoe deden ze dat? Kunt u ook subsidie hiervoor aanvragen? Geldt die subsidie ook voor verbeteringen aan de spuitmachine? Om die vragen te beantwoorden, gaat Henk Bouman in op de mogelijkheden van het Landbouwportaal Noord-Holland.

Resultaten proeven afgelopen seizoen
Het afgelopen seizoen hebben diverse gewasbeschermingsfabrikanten en toeleverancier Agrifirm proeven in de bolontsmetting uitgevoerd. De bollen uit deze proeven zijn opgesteld zodat de resultaten zichtbaar zijn.

Naast de resultaten van bolontsmettingsproeven zijn ook diverse bedrijven aanwezig, die actief zijn in de bolontsmetting. Lonza-BlueSense is bijvoorbeeld aanwezig met het OxAgri-systeem als productiesysteem van ECA-water, dat onlangs vrijstelling heeft gekregen van het ministerie van LNV, het Ctgb en de NVWA. Het systeem wordt gebruikt om proceswater te desinfecteren bij de water-gedragen behandelingen (spoelen, koken, dompelen etc.) van bloembollen. Ook Total Systems is aanwezig met informatie over hun schuimmachine en Agrozone zal toelichting geven over diverse machines die gebruik maken van ozon.


Voor meer informatie:
Proeftuin Zwaagdijk
Tolweg 13
1681 ND Zwaagdijk-Oost
T: 0228-563164
F: 0228-563029
E: proeftuin@proeftuinzwaagdijk.nl
www.proeftuinzwaagdijk.nl
Publicatiedatum: