Ontzilting van water gebeurt al jaren in het Midden-Oosten, Afrika en Californië. Maar deze installaties draaien veelal op fossiele energie en zijn minder efficiënt. Al langer wordt gezocht naar alternatieve, schonere en efficiëntere methoden van ontzilting. Technologisch onderzoeksinstituut TNO ontwikkelde de MEMSTILL techniek: een methode waarbij zout water wordt gezuiverd tot zoet drinkwater.
De sleutel: de ontwikkeling van een membraan wat enkel waterdamp doorlaat. Het zout blijft achter. Dit is niet het enige. Het gezuiverde zoete water wordt vervolgens onder druk door een turbine gestuurd waarmee elektriciteit wordt opgewekt. Met deze energie willen de onderzoekers de machine op termijn zelfstandig laten draaien. De vinding won al verschillende prijzen.
Droogte-expert Niko Wanders denkt dat deze techniek in Nederland en de rest van Europa in de toekomst veel kan brengen. “Veel kwekers hebben nu al veel last van te zout grondwater. De druk van het zoete water is te klein waardoor het zoute water vanuit het westen veel verder het land in komt. Ook zit er veel oud zeewater in de ondergrond en die komt nu omhoog.”
Klik hier om de hele uitzending te bekijken.