John Muiru, Zena Roses:

"Goed sociaal beleid staat centraal in onze bedrijfsvoering"

Op hetzelfde moment dat we locatiemanager John Muiru ontmoeten, vindt er ook een audit van Flocert plaats. Zena Roses ademt sociale verantwoordelijkheid en dit is ook zeker het geval voor de locatiemanager. "We hebben 221 werknemers in dienst op onze kwekerij hier in Thika, Kenia. De meesten van hen werken hier al jaren en sommigen zelfs al vanaf het allereerste begin. Ons doel rond MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) staat dan ook centraal in onze onderneming en zorgt ervoor dat onze medewerkers tevreden en toegewijd blijven." 

John Muiru werkt al meer dan 20 jaar in de bloemensector en sinds een half jaar is hij locatiemanager op de farm van Zena Roses in Thika. 

Zena Roses teelt snijrozen en andere snijbloemen op drie verschillende kwekerijen. Thika is de oudste hiervan en is in 1996 opgericht door Dr. Sally Kosgei, een bekend politica in Kenia. Hier worden op 11 hectare intermediate rozen geproduceerd. In 2004 volgde de opening van Sosiani Farm (dichtbij Eldoret, 25 hectare, op 2120 meter boven zeeniveau), en in 2010 werd Asai Farm (Eldoret, 21 hectare, 2240 meter boven zeeniveau) geopend. 


Enkele van de kassen beginnen oud te worden. "We hebben 23 units, ieder 0,5 hectare groot. Als we het opnieuw zouden kunnen doen, zouden we ze groter maken, 11 keer 1 hectare bijvoorbeeld. Hierdoor kun je veel efficiënter werken."

De laatste jaren is er veel veranderd: er zijn nieuwe (vooral sociale) projecten opgestart, organisatorische veranderingen doorgevoerd, en men is zelfs begonnen met het telen van enkele kruiden. Twee hiervan zijn bieslook en basilicum, "interessante gewassen wat winstgevendheid betreft, maar heel anders dan de bloementeelt," benadrukt John. "We moeten natuurlijk aan de voedselveiligheid denken, maar deze teelt heeft ook grote gevolgen voor de manier waarop we werken en het functioneren van het gehele bedrijf." 


FairTrade
John is vooral enthousiast over Flocert. Flocert is het certificeringsorgaan van FairTrade, dat zich richt op een duurzame en eerlijke keten van zaadje tot consument. "Deze mensen zijn professionals, ze doen er alles aan om samen verbeteringen door te kunnen voeren. Onze werknemers hebben hier ook voordeel van: gecertificeerd zijn betekent immers ook een financieel voordeel. Tegelijkertijd profiteren wij als bedrijf daar ook weer van, want zo wordt een sterke loyaliteit gecreëerd."


Bieslook. Zoals te zien is, is de kas gebouwd op een helling. Dat is een belangrijk gegeven met betrekking tot de irrigatie: water druppelt geleidelijk naar beneden, waar het weer opgevangen en gerecirculeerd kan worden. Maar de helling mag niet te stijl zijn: dit werkt naar eigen zeggen alleen bij een hellingshoek tussen 1,2 en 1,5%.

Certificering is naar eigen zeggen vooral belangrijk met het oog op het type markt waarvoor het produceert. "We werken voor directe markten en de retail is erg gevoelig voor publieke opinie. Als we iets niet goed doen worden we niet gecertificeerd en als we niet gecertificeerd worden liggen we eruit. Over het algemeen produceren hoger gelegen kwekerijen T-hybrids, die voornamelijk geproduceerd worden voor Oost-Europese markten. Hier zijn kopers anoniem en worden er minder vragen gesteld over de oorsprong van het product. 


Basilicum

Voor meer informatie:
Zena Roses Thika
John Muiru, locatiemanager
+254 724 410 226

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven