bloemenexport krijgt boost met heroprichting EFGAZ

Zimbabwe wil gloriedagen van weleer doen herleven

Tholen - Bloemen vormden ooit een van Zimbabwes grootste exportgoederen. In 2001 was het land na Kenia zelfs de grootste van heel Afrika en werd er voor zo'n 86 miljoen dollar aan bloemen uitgestuurd. Daarna volgde, door toedoen van politieke onrust, landhervormingen en het vooral voor de blanke bevolking niet al te vriendelijke bewind van Mugabe, een sterke daling. Nu zijn er serieuze tekenen dat men de draad voorzichtig weer oppakt: de export groeit weer, de handelsvereniging van weleer wordt nieuw leven ingeblazen en in het najaar vindt, voor het eerst in bijna twee decennia, weer een heuse sierteeltbeurs plaats.


afbeelding: HPP Exhibitions

Heroprichting EFGAZ
De bloementelers en -exporteurs in Zimbabwe werden in het verleden vertegenwoordigd door een belangenvereniging genaamd EFGAZ (Export Flower Growers Association of Zimbabwe). Deze vereniging werd opgericht in 1995 en zorgde er o.a. voor dat marktinformatie beschikbaar was voor zijn leden. Ook werden trainingen aangeboden die hoge kwaliteitsstandaarden moesten waarborgen. In 2005 hield de EFGAZ op te bestaan, maar nu, 13 jaar later, wordt deze weer in ere herstelt.


De voorzitter van de EFGAZ, Gorden Makoni: “Zimbabwe heeft het perfect klimaat en de perfecte teeltomstandigheden voor de snijbloementeelt". Foto: Gorden Makoni

Op zoek naar nieuwe markten
Gorden Makoni is voorzitter van de EFGAZ en tevens zelf bloementeler. In 2014 startte hij met de teelt van het kangoeroepootje (Kangaroo Paw oftewel Anigozanthos, een bloem die oorspronkelijk uit Australië komt), stelen die behalve door hem door slechts twee andere kwekers in Afrika zouden wordt aangevoerd.


Kangaroo Paw. foto: Flowerpower.com

Op zoek naar nieuwe markten voor zijn product kwam hij uit in Japan, en om collega kwekers te helpen nieuwe markten aan te boren zet hij nu, samen met vicevoorzitter Andrew, in op groei van EFGAZ. Op dit moment zit de vereniging nog in de opstartfase en met slechts 30 leden is het ledental een tiende van wat het ooit was. Gorden is er echter van overtuigd dat EFGAZ de concurrentiepositie van de bloementelers kan helpen vergroten. “De EFGAZ zal met potentiële importlanden gaan praten om erachter te komen wat hun wensen zijn en de banden met bestaande importeurs gaan versterken." 

Waarde
In 2000 werd ter waarde van 86 miljoen dollar geëxporteerd. In 2015 was dit 72,1 miljoen dollar, volgens handelsorganisatie Zimtrade een forse toename t.o.v. een jaar eerder, toen dit 49 miljoen dollar bedroeg. Bijna terug op het oude niveau dus, maar gecorrigeerd naar inflatie was de omzet in 2000 nog altijd bijna dubbel zo hoog als vorig jaar. Momenteel zouden de Zambiaanse bloementelers gezamenlijk dagelijks 12 tot 17 ton aan bloemen naar Europa exporteren (in overgrote meerderheid naar Nederland).

HortiFlor Zimbabwe
Van 9 t/m 11 oktober organiseert HPP Exhibitions de HortiFlor Zimbabwe. Deze beurs, die sinds 2000 voor het eerst weer wordt georganiseerd, zal plaatsvinden in de hoofdstad Harare. Deze is vooralsnog bescheiden van omvang, hoewel reeds enkele bekende internationale veredelaars en toeleveranciers hun aanwezigheid hebben toegezegd.

Organisator Dick van Raamsdonk, die al 35 jaar wereldwijd sierteeltbeurzen organiseert en ook de vorige drie in Zimbabwe, heeft er alle vertrouwen in deze beurs tot een succes te maken. "Zimbabwe heeft het potentieel, de geschiedenis is en de naam, dus waarom zou het niet weer kunnen opklimmen naar diens positie van weleer?"


De informatie over de heroprichting van EFGAZ is afkomstig uit een door HPP gedeeld artikel in Zimunda Farming Magazine. Meer informatie over EFGAZ vindt u hier en meer informatie over de HortiFlor Zimbabwe vindt u hier.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven