OptiPlug en Dijk van Dijk perfectioneren opkweek hortensia's

Op zoek naar de ideale paperplug

Tholen - Het opkweken van plantjes gebeurt doorgaans in plugs, waarachter een cruciaal stukje techniek schuilgaat. Ieder gewas heeft zo zijn eigen ideeën over wat ideale kiemomstandigheden zijn, maar voor alle plantjes geldt dat zij in het beginstadium kwetsbaar zijn. Het wortelstelsel wordt aangelegd en in het kleinste plantje worden vaak al de latere eigenschappen zoals het aantal bloemen en vruchten bepaald.

Zo ook in de hortensia. “Hierin is nog een extra vereiste dat de stek kan wortelen in een “luchtige plug ”, vertelt Bryan Koornneef, stekspecialist bij Dijk van Dijk hortensia’s. “We zijn in het verleden dan ook lang op zoek geweest naar de juiste verhoudingen in de plug, waarbij tegelijkertijd de eisen op het gebied van duurzaamheid steeds strenger worden.”


Rico Scheffers en Bryan Koornneef, tussen de jonge planten in de kas van Dijk van Dijk.

Dat is een zoektocht geweest, maar al ruim 5 jaar is de oplossing gevonden in samenwerking met Richard Scheffers van OptiPlug. Samen hebben hij en de kweker gezocht en geëxperimenteerd met een aantal plugs, waarbij de huidige variant zich als beste bewees. “We kunnen nu constant een uniform product maken met succes. Klanten willen een stekje van Dijk van Dijk hebben.”

De combinatie van papier en het juiste substraat zorgen voor een optimale groei van de onbewortelde hortensia stekken. Verder is het belangrijk dat er geproduceerd wordt met machines die dit zo luchtig mogelijk kunnen doen.

Het werk is nooit af, er is altijd ruimte voor verbeteringen. "Zojuist", vertelt Rico Scheffers (zoon van, en mede-eigenaar van OptiPlug), "hebben we twee nieuwe soorten papier binnengekregen. Twee soorten, waarvan we denken dat die voor gebruik in sommige gewassen nog beter en nog duurzamer zijn. De combinatie van een stevig materiaal dat toch alles – wortels, voeding, lucht – doorlaat en makkelijk afbreekbaar is, blijft een uitdaging.”

De plug is van uiterst dun materiaal. Zoals op de foto te zien is, is hij bijna niet te zien.

Door het gebruik van negen complete lijnen, is OptiPlug nu een van de grotere leveranciers van groeipluggen. OptiPlug werkt met verschillende grondmengsels van verschillende leveranciers. Hierdoor kunnen zij samen met de klant het juiste mengsel kiezen. Ook de ruime keuze aan trays is een groot voordeel bij OptiPlug.

Dijk van Dijk is een grote speler binnen de hortensiamarkt. Naast een eigen productie voor de markt veredelt men zelf nieuwe soorten en levert de kweker een groot aantal stekken, zo’n 6 miljoen per jaar. Die vinden hun weg naar collega kwekers en telers door heel Europa. De afgelopen tijd heeft Dijk van Dijk, een familiebedrijf dat teruggaat tot de jaren 20 van de vorige eeuw, zich bovendien in de kijker gespeeld met een opvallende reclamecampagne, waarin Robin van Dijk met pet en baard tot Meesterkweker gebombardeerd werd.


Voor meer informatie:
OptiPlug
Lange Broekweg 5
2671 DR, Naaldwijk
T: 0174 752444
E: info@optiplug.nlDijk van Dijk
Hooflaan 17
2678 KM De Lier
T: +31 174 51 25 91
E: info@dijkvandijk.nl

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven