België: Proefcentrum voor Sierteelt opent nieuwe proefkassen en groene kantoren

In aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege, Oost-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw en Platteland Alexander Vercamer en Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker werden de nieuwe proefserres en groene kantoren van het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen officieel geopend. Tijdens een panelgesprek met de telers werd duidelijk dat de nieuwe onderzoeksinfrastructuur, goed voor een totale investering van 5,7 miljoen euro, het PCS zal toelaten om de Vlaamse sierteelt- en groensector nog beter te ondersteunen bij een toekomstgerichte en duurzame bedrijfsvoering. Dit ambitieus investeringsproject werd mogelijk gemaakt met steun van de Vlaamse overheid, de Provincie Oost-Vlaanderen en de Provinciale Landbouwkamer.Met de nieuwe infrastructuur kan het PCS zijn voorbeeldfunctie voor de Vlaamse siertelers en groenvoorzieners versterken. Het PCS wil voorop lopen op de sector door innovatieve en duurzame technieken te demonstreren en ze af te toetsen op hun praktijkwaarde en economische haalbaarheid voor de bedrijven. Samenwerking met de ondernemers is voor het PCS heel belangrijk: vragen en uitdagingen uit de bedrijven worden snel opgevangen en kennis uit onderzoek wordt vlot vertaald naar praktische oplossingen voor de sector. Ook bij de realisatie van de nieuwbouw was er inbreng van een werkgroep van telers, zodat de nieuwe onderzoeksserres nauw aansluiten bij de noden van de praktijk.

De 4.770 m² proefserres zijn uitgerust met innovatieve technologieën die het gebruik van kostbare grondstoffen zoals energie en water reduceren. De 32 compartimenten hebben een volledig afzonderlijke sturing voor klimaat, scherming, verluchting, belichting, watergift,… en bieden ruimte voor diverse proeven en demonstraties voor de sierteelt. De kleinste compartimenten (36 m²) laten toe om kennis op te bouwen rond nieuwe innovatieve technieken, terwijl de grotere compartimenten (116 tot 230 m²) de mogelijkheid bieden om praktijkgericht onderzoek en demonstraties op grotere schaal uit te voeren. Daarnaast wordt ook een compartiment ingericht voor meerlagenteelt, waarbij gefocust wordt op energiebesparing door meerdere lagen van de teelt in een sterk geïsoleerd, daglichtloos compartiment onder te brengen en te telen onder LED-verlichting.Het kantoorgebouw van 700 m² is een voorbeeld voor het integreren van groen in kantoorcomplexen en dichtbebouwde gebieden in Vlaanderen, waar de aanwezigheid van meer groen een positieve impact zal hebben op onze gezondheid en het leefmilieu. Het nieuwe gebouw heeft zowel binnen als buiten een groenwand, waarmee een mooi groeneffect gecreëerd wordt op een zeer kleine grondoppervlakte. Ook tonen de daktuin en de aankleding van de ruimtes met planten hoe groenvoorzieners grijze ruimtes kunnen omvormen in een groene en prettige werkomgeving.

Tegelijk werd het oud kantoorgebouw omgevormd tot een educatief centrum met voldoende ruimtes voor studiedagen, opleidingen en andere voorlichtingsactiviteiten. Deze zijn ook beschikbaar voor de sector. Zo wordt het PCS meer dan ooit de ontmoetingsplaats voor alle betrokkenen uit de sierteelt- en groensector in Vlaanderen.

Door demonstratie van deze vooruitstrevende nieuwe infrastructuur zullen de Vlaamse siertelers en groenvoorzieners gestimuleerd worden om deze innovaties te implementeren in de praktijk. De duurzame en rendabele technieken zullen hen toelaten om hun competitiviteit te versterken en internationaal tot de wereldtop te blijven behoren.

bron: PCS

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven