Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Raymond Lescrauwaet over Aqua4D

In (bijna) alle teelten van (bijna) alle waterproblemen af

Tholen - Met het Aqua-4D systeem wordt het irrigatiewater middels elektromagnetische golven behandeld, waardoor de structuur ervan verbetert c.q. verfijnt. Uit steeds meer data, vergaard op een groeiend aantal plekken in de wereld, blijkt dan dat water met een hoger zoutgehalte tóch als gietwater kan dienen, dat het water nutriënten beter laat opnemen, dat kalkaanslag voorkomen of verwijderd wordt, dat het wortelstelsel van de planten beter ontwikkelt, dat de bodemstructuur verbetert en het aaltjesprobleem succesvol te lijf wordt gegaan. Tof, maar de vraag is dan: hoe dan?



Aqua-4D
Hoezeer hij zelf ook overtuigd is van de werking van het systeem, ook de Aqua-4D man in de Benelux Raymond Lescrauwaet geeft toe dat de techniek wat toelichting behoeft. Het kernwoord daarin is waterstofbruggen. In de natuur gaan H20 moleculen met elkaar een verbinding aan, waardoor clusters van H2O moleculen ontstaan. Dit is een ‘natuurlijk en onnatuurlijk’ fenomeen: welke aanzienlijke versterkt wordt door onder andere allerlei typen niet-ioniserende straling, van het soort dat de moderne samenleving zelf voortbrengt (hoogspanningsmasten, trafohuizen, grondkabels en zendmasten, elektrische installaties, apparaten, allerlei draadloze apparatuur maar met name elektrisch aangedreven pompen), krijgen de watermoleculen veel onnatuurlijke signalen te verwerken, waardoor de H van het ene watermolecuul nog meer geneigd is zich te binden aan de O van het andere watermolecuul. Door het water vervolgens bloot te stellen aan de juiste elektromagnetische velden binnen een specifieke frequentiereeks in het kilohertz gebied ontstaan er weer kleinere waterclusters.



Moleculen
En nu zijn we er. Wanneer de grote waterclusters, zeg ‘skippyballen’, uiteenvallen in kleinere, zeg ‘pingpongballen’, dan is gemakkelijk voor te stellen dat het water ook kleinere fracties nutriënten zal krijgen “En dat kun je concreet zien”, vertelt Raymond. “Maak je een microscopische foto van een opgedroogde druppel door Aqua-4D behandeld water, dan zie je een aanzienlijk fijnere structuur. Of kijk naar twee emmers gietwater, de een met behandeld- en de ander met onbehandeld water, en ook daar zie je dat die laatste veel beter gemengd is.”

Ook is dan makkelijker voor te stellen dat bijvoorbeeld calcium beter oplost en druppelaars niet verstopt raken. Of dat water beter in de bodem doordringt en dat haarwortels van planten zich beter ontwikkelen. Dat de bodem minder zout wordt, dat ook minder nutriënten dienen te worden toegediend, dat de populatie nematoden (aaltjes) geleidelijk afneemt en de teler daadwerkelijk sterkere planten krijgt. Bovendien is de techniek duurzaam en relatief goedkoop: er komt geen chemie aan te pas, en kost de installatie vanaf enkele duizenden euro’s, het energieverbruik is zeer laag. “Met één buis kan 21,6 m3/h worden behandeld, waarvoor niet meer dan 50Watt nodig is. Dat is minder dan een lamp en kan makkelijk door een klein zonnepaneeltje worden geleverd.”



Verzilting
Bewijs voor de werking van de techniek is in overvloed aanwezig. Het in 2004 in Zwitserland op de markt gebrachte systeem is inmiddels zo’n 4000 keer geïnstalleerd in binnen de tuinbouw bij vooral groeten- en fruittelers overal ter wereld. In een aantal gevallen is dit zelfs de gedeeltelijke redding van het bedrijf gebleken, zoals voor de niet minder dan 30.000 ha grote fruitteler in Brazilië Agricola Farmosa. “Die zijn Aqua-4D heel dankbaar en wij hen”, weet Raymond, “omdat die met een sterk verzilte bodem te kampen hadden en het plan hadden opgevat om circa 5000 ha te ‘verplaatsen’ na een andere regio. Onvoorstelbaar natuurlijk, maar nu zij het water behandelen met ons systeem zijn de problemen voorbij. Nu zetten zij als uiterst tevreden klant voortdurend filmpjes online waarin ze het systeem aanprijzen. Dat is natuurlijk hartstikke leuk!”



Onder glas
De laatste jaren vindt de behandeling ook steeds meer ingang bij teelten onder glas. Zo lopen er in Nederland praktijkproeven in chrysanten, en staan deze ook op tilt bij verschillende biologische telers. Het Aqua4D-systeem zelf bestaat uit een behandelbuis en regelkast, waarmee de elektrische frequenties in het water worden gebracht. Voor installatie is het wenselijk dat een technicus de omgeving ‘scant’ op stralingsbronnen, die het effect van de behandeling in bepaalde mate kunnen tegenwerken. Ook is het zo dat behandelde watermoleculen in de loop van enkele uren weer terug kunnen transformeren naar het type skippybal, maar dat is geen probleem wanneer het water, zoals gebruikelijk, direct na behandeling wordt toegediend.


Raymond is van huis uit elektrotechnicus, zich vanaf 1998 verdiept in elektromagnetische velden en heeft veel gewerkt in de installatietechniek, mede binnen de tuinbouwsector. Ook participeert hij al enige jaren als externe EMV deskundige aan wetenschappelijk wateronderzoek bij de Katholieke Universiteit Leuven. Tevens start er binnenkort een onderzoek met de Aqua4D technologie bij Wageningen University Research (WUR). Sinds 2012 is hij als fabrieksagent in Nederland verbonden aan de Zwitserse fabrikant Planet Horizons Technologies, de ontwikkelaar achter het Aqua-4D systeem.


Voor meer informatie:
Lescrauwaet (LLE) B.V.
Raymond Lescrauwaet
Graaf Florislaan 40
1217KM Hilversum
T: 035-8872683
M: 06-51608350
E: raymond@lescrauwaet.com
www.aqua4d.nl
www.lescrauwaet.com