Gerbera: maximale isolatie en lichtonderschepping

Met als doel het energiegebruik in de gerberateelt verder te verlagen, is met financiering van ‘Kas als Energiebron’ en de Gewascoöperatie Gerbera een teeltonderzoek uitgevoerd van juli 2016 tot juli 2017 bij WUR Glastuinbouw in Bleiswijk.

In de proef is de isolatie van de kas vergroot door een 5 cm spouw aan te brengen tussen de bestaande 2-laags verduisteringsdoek. Hiermee verbeterde de stralingshuishouding van het scherm, met als gevolg hele lage netto stralingsverliezen door het gewas. De gehanteerde lichtafhankelijke temperatuurstrategie blijkt technisch en fysiologisch geschikt tussen november en mei.

De dag werd in de winter geleidelijk verlengd tot 13 of 15 uur, met een evenredige verhoging van de etmaaltemperatuur (minimaal 16°C) conform de lichtafhankelijke temperatuurstrategie. Dit bespaarde wat energie op warmte, maar gebruikte meer elektriciteit zonder de productie of de kwaliteit te verbeteren. In tegendeel, er was meer vegetatieve groei. Al het blad dat licht onderschept, lijkt een positieve bijdrage te leveren aan de fotosynthese. Hierdoor blijkt bladsnoei in de winter, ongeacht de leeftijd van het verwijderd blad, tot een verlaging van de bloemproductie te leiden.

Download het onderzoeksrapport hier.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven