Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
maar minder tomaten en paprika's

Belgen exporteren meer groenten

Het Belgische handelsoverschot in agrarische producten blijft stijgen. In 2016 was het goed voor 6,2 miljard euro, een toename van 3 procent. De uitvoer klokte af op 42,9 miljard euro, ruim 2 procent meer dan in 2015.

In de categorie tuinbouwproducten vinden we fruit, groenten, sierteeltproducten, aromatische planten en olijfolie. De Belgische invoer van tuinbouwproducten bedroeg ongeveer 6,9 miljard euro, de uitvoer bedroeg ongeveer 7,0 miljard euro, waardoor er sprake is van een handelstekort van 106 miljoen euro. Dit cijfer wordt uiteraard beïnvloed door het grote aandeel van bananen en citrus in onze internationale handel.


Import en export van tuinbouwproducten, in miljard euro, België, 2005 - 201 6. Bron: Departement Landbouw en Visserij op basis van Eurostat (Comext)

De export van tuinbouw- en sierteeltproducten nam in geringe mate toe (+2%). De groep verse groenten kende in 2016 een positiever saldo.


Evolutie van de in- en uitvoerwaarden voor tuinbouwproducten, miljoen euro, België, 2015 - 2016. Bron: Departement Landbouw en Visserij op basis van Eurostat (Comext)


Productgroepen met de hoogste in- en uitvoerwaarden tuinbouw, in miljoen euro, België, 2016. Bron: Departement Landbouw en Visserij op basis van Eurostat (Comext)

Import van tuinbouwproducten
Ongeveer 63% van het in België ingevoerde vers fruit betreft tropische vruchten (1.592 miljoen euro) en 12% uit citrus (300 miljoen euro). Het betreft voornamelijk bananen uit Colombia, Ecuador en Costa Rica. 87% daarvan wordt verder doorgevoerd binnen Europa. Er werd verder ook voor 772 miljoen euro aan fruitsappen ingevoerd.

De invoer van fruit klom met 7,6% tot 2,5 miljoen euro dankzij stijgingen bij o.a. peren, kersen, citrus en bananen. Bij appelen, pruimen en aardbeien daalde de invoer. Na jaren van stijging liep de invoer van noten terug met 4,1%.

Voor groenten daalde de invoerwaarde met 8,1%.

Voor de sierteeltsector steeg de invoer met 12,1%.

Export van tuinbouwproducten

Op het gebied van diepvriesgroenten is België wereldwijd nummer één. Met een uitvoerwaarde van 1,2 miljard horen diepvriesgroenten dan ook bij de belangrijkste Belgische exportproducten. 85% van de uitgevoerde diepvriesgroenten is voor de Europese markt bestemd. Duitsland (290 miljoen euro, +1,7%), Frankrijk (221 miljoen euro, -1,8%) en het Verenigd Koninkrijk (175 miljoen, +4,1%) zijn onze voornaamste klanten. Ruim 15% van de bevroren groenten gaat naar landen buiten Europa.

De uitvoerwaarde van sierteeltproducten (bloemen, sierplanten, boomkwekerijen) herstelde zich met 2% na de forse daling in voorgaande jaren als gevolg van o.a. het Russisch embargo. De export steeg voor kamerplanten, perkplanten, snijbloemen, bollen en knollen maar daalde voor boomkwekerijproducten, stekken, snijgroen. Nederland is de belangrijkste bestemming met 52%, gevolgd door Frankrijk met 32%.

Voor groenten steeg de export met 2,2% van 808 miljoen euro naar 826 miljoen euro. Dat was vooral het geval voor bloemkolen, komkommers, selderij, uien, witloof en wortels. Anderzijds werd een daling genoteerd voor o.a. tomaten, paprika's, kolen, bonen en champignons.

De export van het vers fruit bleef nagenoeg stabiel (+0,5%) terwijl de invoerwaarde steeg met 7,6%. Ruim 65% van de exportwaarde van vers fruit wordt ingenomen door zuidvruchten (bananen).

Export van vers fruit kende een bescheiden stijging van 0,5% dankzij een stijging bij peren en citrusvruchten. Voor appelen, bananen, druiven, kersen en pruimen moesten dalingen opgetekend worden.

Van onze eigen fruitproductie zijn peren het belangrijkste exportproduct, gevolgd door aardbeien en dan pas appelen. Voor appelen en voor peren lag de marktprijs in 2016 gedurende het hele seizoen beduidend lager dan voorgaande jaren (bron: departement Landbouw en Visserij). Perenbomen nemen nu 9.500 ha in van de beplante oppervlakte, een stijging met 6% tegenover 2015 (bron: FOD Economie).

De uitvoerwaarde van noten daalde met 4,1%.
Op Europees niveau was de export van appelen de laatste 10 jaar telkens geste gen, maar in 2016 viel die terug met ruim 9% (bron: DG AGRI). Toch blijft het totale exportsaldo uitermate positief omdat in diezelfde periode de import ook stelselmatig daalde.

De Europese export van tomaten heeft nog altijd sterk te lijden onder het Russische embargo. Het handelstekort nam sterk toe omdat in 2016 de invoer ook toenam. Bovendien steeg de productie van tomaten, zowel in Italië, Spanje als Portugal.


Publicatiedatum: