Rusland was voor veel anjertelers een grote markt, totdat het land door de crisis werd getroffen. Kwekers werden gedwongen naar andere markten uit te wijken en hiermee veranderde ook de vraag, weg van de traditionele kleuren. Dat vertelt Gianfranco Fenoglio van La Villetta.


Gianfranco Fenoglio en Mauricio Jiminez, enkele maanden geleden op de Proflora in Bogota, Colombia. Tijdens deze beurs wonnen ze de prijs voor beste nieuwkomer in de categorie trosanjers, met een variëteit die nog een naam moet krijgen.

Fenoglio zegt dat er jarenlang een grote vraag was naar de traditionele kleuren rood, roze, oranje en geel: "Rusland was een belangrijke afzetmarkt en daarmee een belangrijke markt voor veel Zuid-Amerikaanse kwekers. De vraag naar deze traditionele kleuren, vooral rood, was erg hoog. Toen de Russische crisis begon, daalde de vraag naar anjers en moesten telers andere exportmarkten vinden. En andere markten betekent vaak ook andere behoeften."

Voor deze crisis werd volgens Fenoglio ongeveer 70% van het assortiment traditioneel gekleurd en ongeveer 30% kon worden gecategoriseerd in het segment bijzondere kleuren. Sindsdien is deze verhouding sterk veranderd en steeg de vraag naar de niet-traditionele kleuren, vooral pastelkleuren, sterk.


Een andere variëteit die te zien was in de stand van La Villetta tijdens de Proflora en veel bezoekers trok. 

De trend richting niet-traditionele kleuren heeft ook veredelaars beïnvloed. "Het veredelen en selecteren van een nieuwe variëteit duurt ongeveer 3 tot 4 jaar, dus een directe aanpassing aan deze veranderingen is niet mogelijk. Als veredelaar ben je echter altijd op zoek naar nieuwe variëteiten, dus hadden we een aantal nieuwe kleuren op voorraad en we zagen de vraag naar de pastelkleuren met name in 2017 toenemen. Na ons vele jaren te hebben gericht op de verbetering van de kwaliteit en kweekpraktijken van de traditionele kleuren, zijn we nu dus ook druk bezig met het verbeteren van die van de niet-traditionele kleuren. En we zijn ook bezig het assortiment met nieuwe kleuren uit te breiden, waar de consument nu om vraagt."

Momenteel bestaat het assortiment van La Villetta uit 140 anjervariëteiten met verschillende kleuren en tinten. 

Voor meer informatie
La Villetta
Gianfranco Fenoglio
E: villettasrl@gmail.com
www.lavillettasrl.it