In de Nederlandse glastuinbouw staan de ontwikkelingen nooit stil. Als gevolg van steeds strenger wordende milieueisen en de toenemende internationale concurrentie zijn kwekers continu op zoek naar meer efficiency en kostenbesparingen.

Een warmtekrachtinstallatie vervult in de hedendaagse tuinbouwsector een cruciale functie. Hij stelt kwekers in staat om de teelt in een constante kwaliteit te kunnen leveren aan hun klanten. De Cat warmtekrachtinstallaties maken het bijvoorbeeld mogelijk om continu te belichten, waardoor steeds meer gewassen niet meer uitsluitend gebonden zijn aan het zomerseizoen. Daarom is het van belang dat een warmtekrachtinstallatie altijd 100% functioneert. Behalve een installatie die zeer betrouwbaar is zoeken kwekers bovendien meer rendement en kostenbesparing, minder uitstoot van schadelijke stoffen en een langere onderhoudsinterval.

Patrick de Ruiter, Accountmanager bij Pon Power: “Bij Pon Power hebben wij al decennialang een warme relatie met de Nederlandse glastuinbouwers. Om hen te helpen bij de uitdagingen waar ze dagelijks voor staan, is de G3500H motorenserie ontwikkeld, specifiek toegespitst op hun eisen en wensen. De G3500 H serie bestaat uit de G3512H, G3516H en G3520H: alle drie zeer geavanceerde machines die niet alleen het hele bovengenoemde eisenlijstje afvinken, maar bovendien de laagste onderhoudskosten in hun klasse hebben. Hun totaalrendement ligt op ruim 96%.”VG Orchids
Onlangs sloot Pon Power een koopovereenkomst met orchideekwekerij VG Orchids in De Lier. Op hun twee locaties met een totale kasoppervlakte van 12 Ha had VG Orchids op dat moment vijf Caterpillar warmtekrachtcentrales in bedrijf. Directeur Andre van Geest: “Om te kunnen blijven voldoen aan de steeds strenger wordende wetgeving hadden we twee van onze bestaande C3516A installaties moeten aanpassen. Terugschroeven om precies te zijn, en dat wil je natuurlijk liever niet. Bovendien waren die installaties volgens ons onderhoudsplan toe aan een revisie. We zijn met Patrick de Ruiter van Pon Power en enkele andere experts gaan zitten en hebben alle scenario’s bekeken en doorgerekend. Uiteindelijk bleek de nieuwe Cat G3516H door zijn hogere efficiency en lagere onderhouds-kosten perfect in ons plaatje te passen. We hebben daarom besloten deze twee oudere installaties te vervangen door een enkele nieuwe. Met deze aanschaf worden we de eerste in Nederland met een G3516H WKK-installatie met CO2-reiniger.”

Patrick de Ruiter vult aan: “Het is mooi om te zien dat deze nieuwe motoren zo in goede aarde vallen bij kwekers en deze overeenkomst met Andre is daar weer een bewijs van. En wat ons betreft houdt het niet op bij de ingebruikstelling van de installatie. Tijdens de gehele levenscyclus van de installatie blijven wij de kweker ontzorgen. Naast specialisten die telefonisch 24/7 paraat staan, hebben we een uniek Telemetrie Monitoring Systeem waarmee het functioneren van de installatie continu volgen. We lezen de prestaties van de motor voortdurend uit en in geval van een storing ondernemen onze monteurs direct actie, dag en nacht. Zo garanderen we een maximale uptime van de machine. Bovendien nemen we elke 250 uur een oliemonster. Dat onderzoeken we in ons eigen laboratorium om vroegtijdig slijtage aan onderdelen van de motor te kunnen diagnosticeren en oplossen. Zo helpen we dus met hardware én service onze prachtige Nederlandse glastuinbouwindustrie steeds beter worden.”

Voor meer informatie:
Pon Power
www.pon-cat.com