De tweede editie van de Flower Logistics Africa (FLA) en Perishable Logistics Africa (PLA) werd op 22 en 23 november 2017 gehouden in het Radisson Blu Hotel in Nairobi. Het evenement bracht spelers in de tuinbouwsector samen, zoals telers, exporteurs, vrachtvervoerders en cargo luchtmaatschappijen. 

De conferentie bestond uit paneldiscussies, waarbij de verschillende panelleden steeds een ander onderwerp ter sprake brachten. Het publiek kon ook deelnemen aan de discussies. De logistieke sector bestaat uit het gehele pakket van fysieke, technische en administratie inzet om de producten van de teler naar de consument te krijgen. Een betere logistiek binnen de sector zorgt dan ook voor een hogere winst en minder verspilling. Het thema van de FLA was ‘Het verbeteren van Afrika's flower power door een optimale logistiek'. Tijdens de panel discussies stonden onder andere technologische trends in koudeketen management en een betere logistieke standaard in het verpakken van bloemen centraal. 

Het thema voor de PLA was het ontwikkelen van Afrika's toekomstige logistieke regelgeving voor bederfelijke goederen. De panels bespraken onder meer de problemen met samenwerking binnen de sector, dat een betere logistiek leidt tot een hogere winstmarge, minder verspilling en temperatuurmanagement. 

De voorzitter van de Keniaanse Bloemen Raad, Jane Ngige, benadrukte dat een betere samenwerking een vitaal onderdeel is van een betere logistieke sector. Daarnaast gaf ze aan het telers hun verantwoordelijkheid moeten nemen in het begrijpen van de werkzaamheden van alle spelers binnen de keten. 

Daarnaast kan de inmenging van de overheid en hun deelname in de sector ervoor zorgen dat een optimale logistieke sector kan worden bereikt. Zo zou de overheid verenigingen moeten oprichten waardoor telers op een gemakkelijkere manier informatie kunnen inwinnen. 

Ook technologie speelt een belangrijke rol binnen de sector. Een programma waarmee de producten gevolgd kunnen worden van de teler naar de consument is hiervoor essentieel. Bovendien zorgen digitale programma's ervoor dat de hoeveelheid papierwerk enorm afneemt. 

Als laatste is het doel om communicatiesystemen te digitaliseren. Hierdoor kan iedere speler binnen de keten gemakkelijker informatie opzoeken. Ook software waarmee de barcode van een product wordt gelezen en opgeslagen, is hierbij van belang, omdat dit voor zowel efficiëntie en een verbeterde productiviteit zorgt. 

Bron: Kenya Flower Council