Hortensia is het vijfde exportproduct op gebied van sierteelt uit Colombia en zelfs het tweede qua productieareaal. En op beide vlakken blijft het product maar groeien. De planten gaan in grote meerderheid nog altijd naar de VS, maar op landen als China, Rusland, Frankrijk, Maleisië en Qatar neemt de export exponentieel toe. In een rapport van de Colombiaanse kwekersassociatie Asocolflores komt deze ontwikkeling duidelijk naar voren en hieronder geeft Catalina Arango van Flores Del Este, een van 's lands grootste hortensia kwekers, een toelichting.


Flores Del Este.

Statistieken
De hortensia volgt in de de statistieken de roos, de anjer, de chrysant en de alstroemeria. Het productieareaal bedraagt zo'n 1250 ha, het tweede gewas na de roos (met zo'n 250 ha). Over 2016 werd zo'n 17.566 ton planten, met een waarde van ongeveer 72,5 miljoen dollar, het land uitgestuurd. Uit voorlopige cijfers van dit jaar lijkt de export in volume enkele procenten en in waarde zelfs 8 of 9 procent te stijgen.


Productie bij Flores Del Este.

Wat verklaart de groei?
Volgens Arango hefet deze groei meerdere verklaringen. "Ten eerste heeft de sterke dollar tal van groente- en fruittelers in de regio Antioquia ertoe bewogen op de hortensia over te stappen. In deze regio worden sowieso veel hortensia's gekweekt en de lage instapkosten en overwegende goede oogsten zijn verleidelijk." Veel van de kwekers in dit gebied zijn klein en telen zogezegd lowtech, weet Arango: meestal niet meer dan 1 hectare, geen koeling en überhaupt een slechte infrastructuur. "Bloemen worden vaak gekocht door enkele grote kopers, en de kwekers bezorgen hem zijn bloemen op de motor of met kleine vrachtwagentjes."

Ten tweede neemt wereldwijd de vraag toe. "Ik denk dat eenvoudig zit in de grote bloemen en de grote kleurvariëteit van het product. Zowel in de tuin als in monobos als in boeketten doet hij het goed, en ook worden de planten graag op feestjes en partijen gebruikt."

"Een laatste reden is dat vanuit overheidswege financiele prikkels gegeven worden om erin te stappen", weet Arango.


Verwerkingsruimte van Flores Del Este.

Export
Hortensia's belanden in overgrote meerderheid op de Noors-Amerikaanse markt: zo'n 80% in de VS, en 4,5% in Canada. Maar ook Korea (3,2%), Japan (2,0%) en Nederland (1,4%) zijn belangrijk. Arango ziet met name kansen voor de export op Korea. "Het is belangrijk op te merken dat Colombia en Korea een handelsovereenkomst hebben afgesloten, waarbij de handelstarieven geleidelijk worden teruggeschroefd naar 0. Voor bloemen gaan de tarieven jaarlijks met 5% naar beneden, om in 2016 tenslotte op 0 uit te komen."

Andere interessante ontwikkelingen zijn de exponentiële exportgroei op voornoemde landen China, Rusland, Frankrijk, Maleisië en Qatar. Het verschil tussen dit jaar en het vorige is 100%, oftewel een verdubbeling van het aantal verscheepte stellen.Grootste kwekers
De top vijf hortensia producten uit Colombia zijn Guamito SAS, Flores Del Este, C.I. San Francisco Gardens, Comercializadora Internacional Zion Flowers Sociedad Por Acc enFlorAndina. Samen produceren zij ongeveer 17 procent van alle stelen.


Voor meer informatie:
Asocolflores
www.asocolfores.org

Flores Del Este
Catalina Arango
Email: carango@floresdeleste.com
www.floresdeleste.com