Duurzaamheidskeurmerken hebben een grote vlucht genomen. Hierdoor is bij consumenten verwarring ontstaan over de betekenis en waarde van duurzaamheidskeurmerken. Binnen ISO is een voorstel aangenomen voor de ontwikkeling van een norm voor duurzaamheidskeurmerken. NEN organiseert op 13 december een bijeenkomst in Delft om Nederlandse belanghebbenden te informeren over deelname aan de ontwikkeling van deze norm.

et deze norm moet er duidelijkheid komen over wat een geloofwaardig duurzaamheidskeurmerk is. Deze norm krijgt de vorm van een TS (Technical Specification). Er komen onder meer criteria in die betrekking hebben op geloofwaardigheid, helderheid, transparantie en traceerbaarheid. Er zal niet worden gedefinieerd wat duurzaamheid is.

Achtergrond ontstaan van voorstel
Door ISO is al in 2007 een workshop georganiseerd over de vraag of consumenten duurzaamheidskeurmerken kunnen vertrouwen. In samenwerking met enkele fairtrade organisaties heeft dit uiteindelijk geleid tot een rapport. In dit rapport wordt gesteld dat het belangrijk is voor consumenten om kennis te hebben over wat een geloofwaardig duurzaamheidskeurmerk is. En dat het goed is om hier internationale afspraken over te maken. ACM heeft afgelopen jaar een rapport gepubliceerd. Hierin wordt gesteld dat het vertrouwen in keurmerken in het geding is, omdat consumenten geen onderscheid meer kunnen maken tussen goede en slechte keurmerken. Afgelopen december heeft een werkgroep binnen ISO deze discussie opgepakt en een aanbeveling gedaan voor het ontwikkelen van een norm voor duurzaamheidskeurmerken.

Bijeenkomst
Op woensdag 13 december van 14:00 uur - 17:00 uur organiseert NEN in Delft een bijeenkomst om met belanghebbenden te discussiƫren over dit voorstel en betrokkenheid vanuit Nederland. U kunt zich aanmelden via een bericht aan mm@nen.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Thamar Zijlstra, consultant normontwikkeling, telefoon 015 2690 154, of e-mail mm@nen.nl.

bron: NEN