Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Draaitabellen geven extra inzicht in klimaat

Elke teler controleert of monitort zijn klimaat aan de hand van grafieken. Dit om inzicht te krijgen in het verloop van o.a. de temperatuur, RV, CO2 en schermstanden. Ondanks dat grafieken heel snel inzicht geven in het verloop, kan een andere manier van presenteren van de data tot verrassende inzichten leiden.

Door de data van grafieken in draaitabellen te zetten is het mogelijk om gegevenswaarden te laten veranderen van kleur. Dit heeft als voordeel waarden die hoger of lager dan gewenst zijn een andere kleur in de tabel te geven. Hierdoor is het mogelijk om snel te analyseren wanneer en hoe lang een grenswaarde wordt overschreden.

Draaitabel maken
In het voorbeeld is de rode lijn de RV en de groene lijn de temperatuur.



Hoeveel uur is de RV in de getoonde week nu boven de 90% geweest en wanneer was dit dan? De teler wilde graag weten wanneer de RV boven 90% en wanneer onder 65% was geweest. Beide waarden waren ongewenst. In de grafiek is dit niet zo gemakkelijk af gelezen. In de draaitabel kwam het volgende naar voren:



Veelal kwamen de ongewenste waarden in dezelfde uren per dag naar voren. Tevens is goed te zien hoe lang deze waarden zich voor deden.

Instructie per computermerk
Draaitabellen zijn te maken in Excel. De gegevens van klimaatcomputer kunt u inlezen in Excel. Bij de Priva klimaatcomputer moet u dit via de grafiek die u wilt analyseren doen. Door op de rechtermuis toets te drukken op de grafiek, kunt u deze gegevens exporteren naar tekstdata. Deze tekstdata kunt u weer inlezen via Excel. Bij de Hoogendoorn Isii kunt u direct naar Excel formaat exporteren. Bij de Hortimax klimaatcomputer moet u dit doen via de tabellenfunctie.

Bron: Kas als Energiebron (Hans Pronk)
Publicatiedatum: