Chrysantenkwekerij R&A van Kester uit Kwintsheul teelt slechts één ras. “Wij focussen ons helemaal op Baltica White. Dat maakt het eenvoudiger om topkwaliteit en een maximaal resultaat te behalen”, licht René van Kester toe. “Effectieve gewas bescherming is uiteraard een voorwaarde. Wij werken zoveel mogelijk biologisch.” Het schimmelpreparaat BotaniGard is een vaste waarde tegen trips.


René van Kester is trots op zijn Baltica, die zeer gewild is in Oost-Europa en Rusland.

De ondernemers richten zich voornamelijk op de Oost-Europese en Russische markt. De witte chrysant Baltica scoort er goed en daar heeft de 4,6 ha grote kwekerij zich volledig op toegelegd. Het principe ‘less is more’ lijkt de broers René en André op het lijf geschreven. Dat geldt ook voor de gewasbescherming. “We spuiten zo min mogelijk, al blijft schoon beginnen en schoon eindigen een must in chrysanten”, zegt
René. “In de tussenliggende weken houden biologische bestrijders en groene middelen de plagen onder de duim. Chemisch corrigeren is dan meestal niet nodig.”

Biologische basis

Een week na het voorspuiten komen de eerste biologische bestrijders in het gewas. Met de sluipwesp Diglyphus tegen mineervlieg en de roofmijten Phytoseiulus tegen spint en A. cucumeris middels Certirol linten tegen trips, ligt er een solide basis aan natuurlijke bestrijders. In perioden met verhoogde tripsdruk vult A. montdorensis de strijdkrachten aan. “Daarnaast spuiten we wekelijks groene middelen, waaronder BotaniGard en Azatin”, vervolgt de teler. “Die houden de biologische basis sterk en
zetten de tripspopulatie permanent onder druk. Dat is nodig om een uitbraak voor te blijven.”


Edwin Datthijn en technisch adviseur Lianne van Wijk nemen poolshoogte in het gewas. “De trips houdt zich aardig gedeisd”, constateren zij. “We zien alleen wat roofmijten lopen."

Strakke discipline
Spuiten gebeurt altijd op vaste avonden onder gesloten scherm met behulp van een Dosatron. Hij mag en wil beslist niet spuiten als er mensen in de kas zijn. Van Kester: “In de avond is het klimaat eigenlijk ideaal. De Dosatron combineert een mooi spuitbeeld met efficiënt middelengebruik en gebruiksgemak. Het apparaat is snel
en goed schoon te maken en we gebruiken voor elk frequent toegepast middel of combinatie van middelen aparte doseercontainers. Je kunt daardoor schoner, efficiënter en veiliger werken. Met het oog op de biologie hechten wij aan netheid en een heel strakke discipline.”

Twee formuleringen

Het bedrijf is één van de kwekerijen die zowel BotaniGard poeder (WP) als vloeibaar gebruikt. Ook dat is een bewuste keuze, mede gemaakt in overleg met Edwin Datthijn van Van Iperen. “In de winterperiode heeft de poederformulering de voorkeur”, licht de adviseur toe. “Die is iets zachter voor het gewas, maar laat wel wat zichtbaar residu achter. Buiten die periode valt de keuze meestal op vloeibaar, dat kant en klaar
is voor gebruik.”

“Tot drie weken voor de oogst”, vult de teler aan. “Als we daarna nog BotaniGard spuiten, gebruik ik ook liever poeder. De bloemen zijn net wat gevoeliger dan het blad en van de bloem hangt ons inkomen af. Daarmee wil ik geen onnodige risico’s nemen.”

Van Kester is blij met de nieuwe 4 liter can. “Je moet het middel goed schudden voor gebruik en dat gaat in de can net wat beter dan in de flessen van 1 liter”, is zijn ervaring.

bron: Certis, Glashelder 34