Afgelopen week was er wat tumult over vermeende wantoestanden met arbeidsmigranten in de glastuinbouw. Na een negatief stuk in de Telegraaf reageerde beleidsspecialist Peter Loef van LTO Glaskracht in een artikel in dezelfde krant. Naar aanleiding daarvan besteedde BNR aandacht aan buitenlandse werknemers in de glastuinbouwsector. Sjaak van der Tak stond ze te woord in de studio.

Van een focus op arbeidsomstandigheden ging het al snel over de huidige krapte in de arbeidsmarkt. Tuinders kunnen steeds moeilijker voldoende enthousiast personeel vinden. Dit betreft functies op alle niveaus en zeker voor productiewerk in de kas. Omdat hier weinig tot geen Nederlandse mensen voor zijn te vinden wordt er gebruik gemaakt van werknemers die uit het buitenland komen, de laatste jaren veelal uit Polen.

Nieuwe realiteit
De aantrekkende economie in Polen zorgt ervoor dat steeds minder mensen naar Nederland komen en dat Polen die in Nederland jarenlang gespaard hebben nu in hun thuisland een huis gaan kopen. Uitzendbureaus lossen de problemen van de dalende toestroom voor de tuinders op. De tuinder krijgt echter wel te maken met nieuwe mensen, die uit andere landen komen en uit andere culturen. Dat vraagt een aanpassing van de ondernemer. Tuinders die niet met uitzendbureaus werken moeten nu zelf in het buitenland gaan werven, waar zij veelal geen ervaring mee hebben omdat de mensen tot nu zelfstandig naar Nederland kwamen. Zij zullen de teruglopende en veranderende stroom Poolse arbeidsmigranten het eerst merken. Belangrijk is in ieder geval er voor te zorgen dat de ondernemer bekend staat als goede werkgever wat er voor zorgt dat werknemers als ambassadeur voor hem optreden.

Gelijk loon
Sjaak van der Tak was afgelopen maandag in de studio van BNR te gast en legde uit wat de Glastuinbouw cao inhoudt. Wat veel mensen niet weten is dat bijvoorbeeld Poolse werknemers in de kas precies hetzelfde loon krijgen als hun Nederlandse collega’s. Soms is een werkgever zelfs meer kwijt aan buitenlandse werknemers vanwege ziektekostenverzekeringen en huisvesting.

Luister hier en hier de radio-items met Sjaak van der Tak terug.

Bron: LTO Glaskracht Nederland (Peter Loef)