Tholen - Vertical en indoor farming, LED-belichting en lichtrecepten. Het staat momenteel volop in de belangstelling. Niet gek, want de mogelijkheden zijn groot. Zo groot dat het ook makkelijk is te verdwalen in de informatie en kansen. Zonde, vinden Wessel van Paassen, algemeen directeur van Green Simplicity en Ronald Monster, algemeen directeur van Hortilux. Ze hebben de krachten gebundeld en ontwikkelden onder de naam LED'S Research! by Hortilux & Green Simplicity een plug-and-play en volledig modulair teeltsysteem, gericht op het doen van onderzoek naar de effecten van LED op planten. 

Veredelaars, opkwekers en telers kunnen onder hun eigen dak en met hun eigen planten, direct toepasbaar onderzoek doen en de voordelen van LED-belichting in hun eigen bedrijf gebruiken. "Dankzij LED'S Research! kun je op basis van eigen onderzoek de inzet van groeilicht optimaliseren", aldus Ronald. 


De joint-venture is een samenwerking tussen de groeilichtspecialist Hortilux en Wessel van Paassen, die zich met Green Simplicity richt op de toepassing van LED in de tuinbouw. "De mogelijkheden van LED zijn eindeloos", vertelt Wessel. "Met lichtkleur en -intensiteit kun je eindeloos veel recepten maken. We kunnen sturen op compactheid, op productie, op vorm, op inhoudsstoffen, noem maar op. En al die mogelijkheden vormen ook het probleem: Wat wil je eigenlijk? Wat doet licht met jouw specifieke plant of zelfs met je specifieke ras? Daar is nog weinig kennis over."

Vanuit deze vraag is de samenwerking met Hortilux gestart. "De Hortiled Multi 4DIM van Hortilux is per kleur te dimmen, optimaal efficiënt en heeft de hoogst mogelijke output. Dat maakt Hortilux naar mijn mening de beste in de sector." Gezamenlijk is er een modulair teeltsysteem ontwikkeld en bijbehorende software. Die wordt onder de naam LED'S Research! in de markt gezet. "Ons systeem is volledig schaalbaar: je kunt starten met een verrijdbare trolley voor in je bestaande testomgeving of aan de slag met een volledig nieuwe klimaatcel, wat je als bedrijf maar wil", laat Ronald zien. "Bovendien is het plug-and-play: telers, veredelaars en plantenkwekers kunnen er direct mee werken."
 
In het nieuwe World Horti Center staat een voorbeeld van een klimaatcel van LED'S Research! De cel zal ingezet worden voor onderzoek, maar is binnenkort op afspraak te bezichtigen. De klimaatcel kan in verschillende onderzoeksvlakken worden opgedeeld. Elk onderzoeksvlak kan per 24 uur uitgerust worden met vier lichtrecepten om bijvoorbeeld dag- en nachtritme te simuleren. Door het lichtabsorberende scherm in het midden is lichtbesmetting uitgesloten..

 
De app is toegankelijk en maakt het instellen van de vier lichtsoorten eenvoudig en inzichtelijk

De LED'S Research! teeltsystemen zijn uitgerust met zelf ontwikkelde software voor het aansturen, instellen en loggen van het klimaat, licht en de watergift.. De planten en onderzoeksvlakken zijn naar eigen inzicht in te delen. Met de bijbehorende app is het licht op te bouwen uit blauw, wit rood en verrood. De complete set wordt geijkt aangeleverd, zodat een spectrometer overbodig is. De gewenste lichtintensiteit is per kleur op de micromol nauwkeurig in te stellen, waarbij de slimme HORTILED Multi 4DIM ook de gerealiseerde output terugkoppelt aan de software. De klant stelt in wat hij wil en de software controleert het. Als er iets mis is, wordt er een alarm gegeven. Ook de totale hoeveelheid licht is eenvoudig uit te lezen of te gebruiken als instelling. "Als je 150 µmol/m2.s rood licht wilt toedienen, kan het zo zijn dat het armatuur voor 75% aan gaat", laat Wessel zien. "Door deze gegevens inzichtelijk te maken, kun je eenvoudig onderzoek doen. De gebruiker moet snappen wat er gebeurt." Ronald vult aan: "Dankzij de intelligente besturingssoftware en de modulaire indeling kun je betrouwbaar onderzoek doen op de manier en de schaal die je zelf wilt. Daardoor is het financieel interessant en is het onderzoek voor een bedrijf ook direct relevant: Je legt zelf de focus en ontdekt zelf wat voor jouw plant of product optimaal is tegen minimale kosten." 
Onderzoek
Bij de LED'S RESEARCH! producten komt natuurlijk ook de uitgebreide kennis van groeilicht en planten die Hortilux en Green Simplicity in huis hebben. Als een klant tot het optimale lichtrecept is gekomen, kan hij ervoor kiezen direct op te schalen naar de praktijk. Elk lichtrecept kan uitgevoerd worden met de Hortiled-installaties die weer direct koppelbaar zijn met Hortilux' digitale platform HortiSense, dat altijd en overal inzicht biedt en het optimale rendement mogelijk maakt. "Voor veredelaars is er een wereld te winnen op het gebied van licht, maar ook voor bijvoorbeeld potplantenkwekers is LED'S Research! interessant. Wat doet extra blauw licht met je plant? Hoe verandert de strekking met extra verrood? Het precieze lichtrecept is voor veel bedrijven het onderzoekstuk. LED'S Research! levert de tool om dit precies op te lossen." 

Voor meer informatie: 
LED'S RESEARCH
www.ledsresearch.com