Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Triasboring van start

Vandaag gaat de Triasboring van start. De boorkop werd afgelopen vrijdag ingewijd in aanwezigheid van o.a. deelnemende bedrijven, aandeelhouders en omwonenden. Directeur Marco van Soerland: "Zes jaar na de ondertekening van de intentieovereenkomst voor een geothermieproject op vier kilometer diepte, kunnen we vandaag eindelijk gaan boren. Het is een bijzondere dag voor o.a. alle betrokken telers, HVC, Capturam, Royal FloraHolland, de gemeente en het projectteam. Wij kijken allemaal natuurlijk uit naar de welltest in januari. En wat de uitkomst ook zal zijn: met dit project maken we grote stappen in de energietransitie in Zuid-Holland. Door de kennis die we opdoen over warmte in diepe aardlagen en door hier hoe dan ook een kwalitatief hoogwaardig geothermieproject neer te zetten."



Het eerste gat
Maandag wordt het eerste gat geboord, in de olie- en gasindustrie ook wel ‘spud’ genoemd. Het betreft een gat van 125 meter diep op de plek waar in juni al de beschermlaag is geplaatst voor de watervoerende lagen. Nadat dit ‘ondiepe’ gat is geboord, volgt de eerste sectie van de diepe boring. De komende zeven tot negen dagen wordt een gat geboord van 1.298 meter diep en een diameter van ca. 60 centimeter. Bij deze diameter is het zaak het boorgruis goed naar boven te krijgen. Elke tien meter wordt een monster genomen van de modder en het gruis dat naar boven komt. Aan de hand van deze monsters weet de boorcrew in welke aardlaag en op welke diepte de boorkop zich bevindt. Als de volledige diepte van sectie 1 bereikt is, wordt de pijp ingebracht en wordt cement geperst tussen het boorgat en de pijp om het gat te verstevigen.

Vier secties naar 4.560 meter diep
Na ca. 2 weken is sectie 1 gereed. Daarna volgt sectie 2 met een diameter van ca. 43 centimeter tot 2.559 meter diep. Sectie 3 is een boorgat met een diameter van ca. 30 centimeter tot 4.204 meter diep. Sectie 4 boort door naar de Triaslaag op 4.560 meter diep. Dit laatste gat wordt niet gecementeerd in verband met de winning van warmte. De brontest vindt naar verwachting plaats in januari 2018.

Trias Westland 24/7 operationeel
Vanaf nu is Trias Westland 24 uur per dag, zeven dagen per week in bedrijf. De boorcrew van KCA Deutag is – in shifts - 24/7 aanwezig op de boorlocatie. In de containers op het terrein zijn voor de boorcrew kantoren ingericht, een kantine en vergaderruimtes, bijvoorbeeld voor veiligheidsmeetings. De mensen die geen dienst hebben, verblijven in pensions in de omgeving.

Voor meer informatie:
Trias Westland
Postbus 1
2685 ZG Poeldijk
[email protected]
www.triaswestland.nl
Publicatiedatum: