Tholen - De IFTF beurs is van het type dat internationaal aan de weg timmert. “We zijn weer 20% gegroeid ten opzichte van vorig jaar”, vertelt organisator Dick van Raamsdonk. Deze aanwas komt uit alle hoeken: meer toeleveranciers en ook meer kwekers uit de productielanden rond de evenaar. En dat trekt op zijn beurt weer meer collega-bedrijven en handel aan: een zich over en weer versterkend effect.
 
De wereld wordt steeds kleiner, of andersom, een kassenbouwer, kweker of veredelaar verdient het echt niet meer allemaal in eigen land. Dat resulteert in onze sector in een reeks internationale en jaarlijks in omvang groeiende beurzen. De IFTF is er daar een van, en de wederom door Royal FloraHolland gelijktijdig te houden Trade Fair in Aalsmeer maakt de beurs, aldus Dick, alleen nog maar interessanter voor de bezoeker.
 
 
Dat klinkt misschien tegenstrijdig: twee beurzen op hetzelfde moment, die elkaar complimenten toewuiven, dat zal wel. Maar toch rijden er shuttlebussen over en weer en is er voor met name de internationale bezoeker simpelweg meer te zien. Het Efteling effect, noemt Dick dat. “Je kunt verschillende attracties op meerdere locaties in één gebied gelijktijdig bezoeken. Een bloemist, die zijn licht komt opsteken in Aalsmeer, wil ook even bij ons kijken. Dat weet de handelaar en daarom neemt hij zelf het initiatief deze mensen om zich heen te verzamelen en gaat hij met hen mee om zelf ook een kijkje nemen. En andersom zijn er genoeg technische toeleveranciers en veredelaars die op de veiling gaan kijken”.
 
Plafond
Daarom ook is er niet zoiets als een plafond, weet Dick. “Zo wachten we onder andere nog op de Amerikanen en de Chinezen. Die zijn er wel, maar mondjesmaat, en dat terwijl dat toch spelers en markten zijn met grote perspectieven. Ook hebben we een Iraans paviljoen, een naar het zich laat aanzien sterk opkomende markt. En mogen we dit jaar enkele andere deelnemers verwelkomen uit verschillende, tot nog niet eerder vertegenwoordigde landen.”
 
Over vijf jaar
Dit jaar wordt het de achtste editie. Behalve meer en grotere stands is de groeicapaciteit nog veel groter: de kasachtige constructie waarin de beurs wordt gehouden, is verdubbeld (hij was vooral heel diep, nu is ‘ie ook een stuk breder). Ook heeft de organisatie 14% tot nu toe meer pre-registraties ontvangen dan vorig jaar: geen garantie voor meer publiek, geeft Dick toe, maar toch een gunstige indicatie. “En bovendien, het verandert allemaal razend snel. Als je mij vijf jaar geleden had gevraagd hoe e.e.a. vandaag toe zou gaan, had ik er aardig naast gezeten. En die veranderingen houden niet op, ze gaan eerder steeds harder. Dus hoe de sector er over vijf jaar uitziet, weet jij het?”

De IFTF vindt volgende week (8-10 november) plaats in de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen. Meer informatie & registreren kan hier.


FloralDaily
Bloemenplantennieuws en onze collega's van FloralDaily zijn ook aanwezig op de IFTF om een uitgebreide fotoreportage te maken. FloralDaily is vertegenwoordigd met een eigen stand. Kom gerust langs bij stand C2.41 als je iets nieuws te melden hebt om een Buyer's Guide op te halen of gewoon voor een praatje.