Kwekerij Bosplant is een samenwerking van drie compagnons, de zogenaamde ‘3 J’s’: Johan van Antwerpen en vader en zoon Jan en Jelle van den Bos. De kwekerij draait in deze vorm sinds 2007.

Bosplant kweekt momenteel acht bloeiende plantensoorten over 40.000m2 kasoppervlakte in het hart van het Westland, ‘s Gravenzande. Naast Primula, Poinsettia, Helianthus, Pelargonium grandiflorum en de Lisianthus is Bosplant gespecialiseerd in de Cyclaam.Met een team van zo’n twaalf vaste mensen zorgt de kwekerij jaarrond voor de productie van grote aantallen planten. De kwekerij werkt seizoensmatig om het hele jaar rond grote aantallen producten te leveren. Verkopen op voorhand is dan ook erg belangrijk om risico’s te voorkomen. Erg veel handel wordt verkocht op contract en erg weinig via de veilingklok. Als alle handel is ingepland kan er pas worden ingekocht. De verkoop is dus leidend voor het inkoopplan.De handel van Bosplant wordt vooral aangeboden aan retail en bouwmarkten. Alle producten worden naar een transporteur in Naaldwijk gereden, waar een transporteur ze verder het (buiten)land in voert. Jaarrond verlaten zo’n 700-800 duizend cyclamen het erf en dat terwijl de cyclaam niet eens het hoofdproduct van de kwekerij is.

Wat betreft het productieproces van de Poinsettia (Kerstster) gaat alles vrij snel. In juli worden de stekjes ingekocht, terwijl de potplanten eind oktober al afgeleverd worden. Deze kerststerren worden maar liefst zeven dagen in de week geleverd aan de klanten. Zelfs op zondag zorgt een zzp team ervoor dat de planten de deur uitgaan.Sinds oktober 2017 is Bosplant op een professionelere manier biologisch gaan kweken. Ook is de kwekerij in het bezit van een MPS-SQ en MPS-GAP certificaten.
OZ Planten is een trotse afnemer van de Franse Geraniums (Pelargonium grandiflorum) en cyclamen van Bosplant. We zien uit naar nog vele jaren van fijne samenwerking met deze partner.


Klik hier voor meer informatie over Kwekerij Bosplant

bron: OZ Planten