Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kostprijs van gewasbeschermingsmiddelen onder de loep

Toen Boerenbond in september zijn raming maakte van landbouwjaar 2017 werd aan kostenzijde melding gemaakt van gewasbeschermingsmiddelen die (opnieuw) een beetje duurder worden. Wie of wat dicteert de prijs? Waarom kunnen ogenschijnlijk dezelfde middelen in een andere EU-lidstaat goedkoper aangeboden worden? En hoeveel geld zullen boer en tuinder in de toekomst uitgeven aan gewasbescherming? Voor de antwoorden op deze vragen kunnen we terecht bij de firma Belchim in Londerzeel, een specialist in gewasbescherming die in Europa en ver daarbuiten naam maakt door een rist overnames. CEO Dirk Putteman en PR-manager Goedele Digneffe verschaffen inzicht in het prijsvraagstuk, en zijn ook onze gesprekspartners voor het wekelijkse duidingsartikel.

Gewasbeschermingsmiddelen maken 3,6 procent uit van de totale directe kosten in de Vlaamse landbouw. Naargelang het type landbouwbedrijf kan dit sterk variƫren want akkerbouwers trekken het gemiddelde omhoog terwijl er intensieve veebedrijven zijn die weinig of geen grond bewerken en dus ook geen geld uitgeven aan sproeistoffen. Volgens de berekeningen die Boerenbond in september maakte voor de raming van het lopende landbouwjaar zijn gewasbeschermingsmiddelen in 2017 globaal met twee procent in prijs gestegen. Toch gaat er op de doorsnee boerderij minder geld naar toe omdat de ziektedruk dit seizoen laag was als gevolg van het droge voorjaar.

Lees verder bij VILT.
Publicatiedatum: