In Het Nieuwe Telen wordt gestreefd naar een lagere nachtverdamping om het energieverbruik te beperken. Maar de verdamping moet wel voldoende blijven om nutriƫnten naar de kop van het gewas te kunnen transporteren.

In een WUR-project is onderzocht of de verdamping specifiek vanuit de kop van het gewas kan worden bepaald vanuit het beeld van een thermische camera. Immers, verdampĆ­ng leidt tot een kouder blad en de bepaling van het temperatuurverschil tussen verdampend en een niet-verdampend blad geeft een maat voor de lokale verdamping.

Dit blijkt mogelijk, maar alleen wanneer het camerabeeld zowel de temperatuur van het te bestuderen bladpakket laat zien als de temperatuur van een dicht bij gelegen niet-verdampend referentieblad. Hiervoor is een camerasysteem dat zowel in het zichtbare spectrum als in het infrarood spectrum beelden zonder parallax geeft om steeds de juiste pixels te kunnen selecteren.

Om de gemeten temperatuurverschillen te kunnen vergelijken met wat een normaal verdampend blad laat zien is intensief gebruik gemaakt van de Uitstralingsmonitor. Dit onlangs gepubliceerde model gaf dusdanig interessante resultaten dat de detail-informatie over de gewasverdamping nu als standaard uitvoer is toegevoegd.

Download hier het volledige onderzoeksrapport.