Op 20 september verwoestte orkaan Maria een groot deel van Puerto Rico. Hierdoor viel in het gehele land de stroomverzieningen uit, maar een van de kwekers was veel sneller dan zijn collega-kwekers weer operationeel dankzij een investering van €255.000 in zonne-energie. 

Het bedrijf in kwestie heet Cali Nurseries en is gelegen in een stad die midden in Puerto Rico ligt: Barranquitas. Zes jaar geleden heeft de eigenaar, Hector Santiago, 244 zonnepanelen laten installeren om als energiebron voor zijn 40 hectare grote bedrijf te dienen. Toentertijd, zoals ook beschreven in een artikel van Reuters, zetten veel mensen vraagtekens bij deze beslissing vanwege de hoge kosten van de zonnepanelen. Nu, na de orkaan, kan het bedrijf echter gewoon doorwerken, terwijl de rest van het land in de rij moet staan om diesel te kopen voor de stroomgenerators. De orkaan heeft het bedrijf overigens wel beschadigd. Ongeveer een week na het natuurgeweld liet Santiago aan de Philladelphia Tribune weten dat de kassen en andere gebouwen op zijn terrein compleet zijn verwoest door de harde windstoten en regenstorm. Hij schat de schade op €1,27 miljoen. 

Gelukkig zijn de zonnepanelen grotendeels intact gebleven, waardoor de waterpompen tijdens de storm bleven werken. Santiago liet aan Reuters weten dat door de stijging van de elektriciteitsprijzen na de storm zijn investering zich nu wel snel terugbetaalt. 


Foto bij het bericht van 13 oktober. 

Santiago is nu hard aan het werk om zijn bedrijf weer op te bouwen en 'vecht' voor het voortbestaan bij de sierteelt in het land. Op 13 oktober plaatste hij het volgende bericht op de Cali Nurseries Facebook pagina: "Maria heeft ons hard geraakt, maar we laten de orkaan ons niet kapot maken! Er zijn hier veel families die zich wijden aan de bloementeelt en die hun mooie bloemen aan de wereld willen laten zien. We hebben littekens van de natuurramp, maar met Gods zegen zullen we hier sterker uitkomen." 


Foto's bij het Facebook bericht van 13 oktober.

Zo die bestaan, heeft de verwoesting door de orkaan één voordeel. Omdat het elektriciteitsnet plat ligt, worden de kansen voor de winning van duurzame energie des te duidelijker zichtbaar.