Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De kansen van blockchain

Blockchain wordt steeds vaker bestempeld als de grootste innovatie sinds internet. Welke impact heeft deze complexe technologie op de toekomst van uw bedrijf? In dit artikel leert u meer over de bouwstenen van blockchain. Ook herkent u de kansen en bedreigingen die blockchain kan betekenen voor u als ondernemer.Wat kunnen ondernemers doen met blockchain?
De technologie achter blockchain is bijzonder complex en weinig Nederlandse ondernemers zijn in staat om vlot uit te leggen hoe het proces werkt. Toch hoeft u de technologie niet tot in detail te kennen om enthousiast te worden van de toepassingen die deze innovatie op termijn voor uw sector kan bieden. Wat moet u nu doen? Vier opties op een rij.

1. Doe niets
Niets doen kan een prima reactie zijn als blockchain niet op korte termijn uw business raakt. De blockchaintechnologie staat nog in de kinderschoenen. Het duurt nog enkele jaren voordat deze technologie zijn weg naar het grote publiek gaat vinden. Bovendien zal blockchain binnen de ene sector sneller een grote rol gaan spelen dan in de andere. Vooral sectoren waar bedrijven intensief samenwerken en andermans gegevens en transacties gebruiken voor eigen producten, komen in aanmerking om te profiteren van blockchain.

2. Onderzoek welke rol blockchain kan gaan spelen binnen uw sector
Zijn andere partijen binnen uw branche al bezig zijn om hun producten met blockchain te verbeteren? Het kan geen kwaad om dat uit te zoeken. Als ondernemer kunt u er baat bij hebben om te kiezen voor partijen die al volop experimenteren met blockchain. Mogelijk leveren zij betere diensten waarmee u uw bedrijf wendbaarder kan maken. Het gebruik van blockchaintechnologie zorgt voor:
  • directe uitwisseling van data, zonder tussenkomst van een derde partij
  • zekerheid dat er niet met data gerommeld is
  • een integer en transparant proces
  • snellere en goedkopere transacties
3. Proactief met blockchain aan de slag
Een blockchain werkt pas optimaal als alle relevante spelers deelnemen. Zodra uw klanten of toeleveranciers actief aan de slag gaan met blockchain, moet u zich ook proactief opstellen. Anders loopt u risico minder relevant te worden doordat uw concurrenten sneller innoveren. Verken daarom welke processen u via blockchain kunt verbeteren. Ook is het slim om in gesprek te gaan met klanten en leveranciers die al gebruik maken van de techniek.

Benieuwd hoe blockchain uw verdienmodel kan beïnvloeden? Breng het effect in kaart via het Business Model Canvas.

4. Ontwikkel zelf een blockchaintoepassing
Binnen sommige sectoren vormt blockchain een gevaar voor de toekomst, omdat de toepassing hun taken (gedeeltelijk) kan vervangen. Denk bijvoorbeeld aan accountants, notarissen en bankiers. Op tijd in actie komen, dat is de enige strategie om in de toekomst bestaansrecht te behouden. Zelf een blockchain-toepassing ontwikkelen, is de meest proactieve stap die u als ondernemer kunt nemen. Begin bijvoorbeeld met een experiment waarbij documenten, contracten of handtekeningen uitgewisseld worden. Zo leert u snel wat blockchain kan betekenen en wat voor samenwerkingsverbanden mogelijk zijn.

Bron: Rabobank (Maarten Korz)
Publicatiedatum: