Door klimaatverandering, bevolkingsgroei, verstedelijking en schaarste van grondstoffen wereldwijd, onderkennen we steeds meer het belang van voldoende schoon water, veilig voedsel en duurzame energie. De glastuinbouwsector is bij uitstek de sector die antwoord kan bieden op deze wereldvraagstukken. Het thema “Internationale kansen en samenwerking” van het Westland Event 2017 op woensdag 6 december 2017 sluit hierbij aan met sprekers als Ernst van den Ende van de WUR, Marco van Leeuwen van Rijk Zwaan, Michel Muller van Tango en Picnic en dagvoorzitter Annemarie van Gaal.

Aanmelden
De organisatie van het Westland Event ligt in handen van de gemeente Westland. De verwachting is dat de belangstelling net als in voorgaande jaren groot zal zijn. Als toonaangevende glastuinbouwgemeente wil Westland een platform bieden waarop overheden, ondernemers en het onderwijs elkaar kunnen ontmoeten en kunnen bijpraten over belangrijke ontwikkelingen in de glastuinbouwsector. Het Westland Event voorziet hierin. Wilt u daarbij zijn? U kunt zich als deelnemer aanmelden via de website: www.gemeentewestland.nl/westlandevent.

Programma
Welke internationale kansen ontstaan er voor de glastuinbouw? Hoe kunnen we dit als cluster gezamenlijk oppakken en onze kansen vergroten? Tijdens het Westland Event zoeken de sprekers hierop antwoorden.

Zo zal Ernst van den Ende, algemeen directeur Plant Science Group WUR en lid van het Topteam Tuinbouw en Uitgangsmaterialen spreken. Vanuit zijn ervaring bij Wageningen University & Research weet Ernst van den Ende als geen ander wat het belang is van goede internationale samenwerking en het internationaal delen van kennis. Niet voor niets scoort de WUR internationaal hoog. Op de academische ranglijst van universiteiten wereldwijd, de zgn. “Shanghai Ranking”, staat de WUR wereldwijd op nummer 1 bij de studierichtingen “Agricultural Science” en “Food Science & Technology”. Ernst vd Ende zal o.a. aangeven welke internationale kansen er liggen voor de Nederlandse glastuinbouw en op welke manier er samengewerkt kan worden.

Marco van Leeuwen, Managing Director Rijk Zwaan, geeft zijn visie op internationaliseren en hoe het bedrijfsleven daarin zou kunnen samenwerken om kansen te vergroten, ... of niet! Zijn presentatie heeft de titel: “Internationalisering, hoezo dan? En samenwerken? Dacht het niet!”

Een inspirerend verhaal over ondernemen horen we van Michiel Muller. Muller is een specialist in ondernemerschap, innovatie, daadkracht en het openbreken van markten. Als oprichter van o.a. Tango en Picnic, heeft hij een inspirerend verhaal over succesvol (internationaal) ondernemen. Daarnaast laat hij graag het business model achter de ondernemingen zien en geeft zo een echte kijk in de keuken.

Verder delen twee ondernemers uit de regio, Wouter Kuiper (Kubo B.V.) en Richard ter Laak (Ter Laak Orchids) hun ervaringen over projecten in het buitenland. Ook geven we jong talent en studenten podium om te laten zien dat juist zij van groot belang zijn voor internationaal succes in de toekomst. In vogelvlucht komen initiatieven als de Greenporthub, Westland Talent Academy, Grenzeloos Groeien en het World Horti Center voorbij. Als afsluitende spreker belicht Frank Garten de samenwerking met andere culturen.

Dagvoorzitter deze keer is Annemarie van Gaal. Annemarie van Gaal is een bekende Nederlandse zakenvrouw die uiterst succesvol was in Rusland. Met haar wereldwijde werkervaring en haar kwaliteit om out-of-the-box te kunnen denken is zij een inspirerende dagvoorzitter.

Gastheer Royal FloraHolland
Ook dit jaar is Royal FloraHolland in Naaldwijk gastheer van dit event voor de glastuinbouwsector. Het Westland Event wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Rabobank Westland en Rijk Zwaan. Het Westland Event begint om 15.00 uur en duurt tot 21.30 uur.