Tholen - "Er is een wildgroei aan de enorme hoeveelheid soorten en maten plantentrays in onze sector, waarmee kwekers en vooral de handel dagelijks geconfronteerd worden. De beladingsgraad wordt steeds slechter en voorraden rijzen door het dak. Bovendien wordt dit probleem eerder groter dan kleiner." Dat vertelt Frans Timmermans van planten import-export bedrijf Timmermans & Zonen uit Wijk en Aalburg.Naar eigen zeggen wordt het opbouwen van een CC container, bestaande uit diverse producten, met een optimale beladingsgraad een steeds grotere puzzel. "Het probleem is dat er in onze sector geen standaardisatie is. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de logistieke sector, waar standaardisatie het sleutelwoord is."

Oorzaken
"De hoeveelheid en diversiteit aan trays is de laatste 20 jaar enorm gegroeid en dat heeft verschillende oorzaken. Een voor de hand liggende oorzaak is het (bewust) afwijken van een bestaande potmaat, wat er dan weer toe leidt dat er voor deze pot een nieuwe tray moet komen. Maar dat is niet de voornaamste. Het probleem ligt vooral daar, dat iedereen vrij is een nieuwe tray met weer unieke afmetingen in omloop te brengen. Het is immers een vrije markt. Dit leidt ertoe dat er trays zijn waarvan er 4, 5, 6, 7, of 9 stuks op een legbord passen. De teler kiest een tray die het beste past bij de potmaat en de verkoopeenheid, en de Normpack-certificering komt er evengoed. Hou de website maar eens in de gaten: regelmatig wordt er goedkeuring verleend voor het in roulatie brengen van weer een nieuwe tray."Kostenplaatje
"Daghandel verdelen: dan is puzzelen met trays je specialiteit", stelt Timmermans. "Maar daarnaast kost deze wildgroei simpelweg geld. Transport is een belangrijk deel van de kostprijs. Willen we het product vanaf de teler, wat betreft de kosten per container, zo efficiƫnt mogelijk vervoeren, dan zullen we moeten streven naar optimaal beladen containers." Bovendien leidt de wildgroei tot een enorme hoeveelheid plastic trays, en de slechte belading weer tot een slechte milieu footprint. "Wij mogen daarvoor in de huidige tijd onze ogen niet meer sluiten."
 
Actie
Maar wie moet de handschoen oppakken, wie kan er actie ondernemen? "Van de verpakkingsproducenten hoeven we het niet te verwachten, want die redeneren vanzelfsprekend vanuit de markt. Dan kun je denken aan de VGB, maar die houden zich erg op de vlakte. Misschien zou Royal FloraHolland, als het grote overkoepelende orgaan binnen onze sector, met initiatieven kunnen komen. Maar het belangrijkste: het is een zorg voor iedereen in onze sector, en daarom moeten we vooral gezamenlijk in actie komen."

Voor meer informatie:
Frans Timmermans, W. Timmermans & Zn.
T: 0416691391
E: romy@wtimmermans.nl